Karitsavartaat grillissä

KARITSAVARTAAT GRILLISSÄ

Ohje 5:lle    valmistusaika 30 min

VARTAAT:

1 kg Familia karitsan luutonta paistia
1 kg kauden kasviksia, esim paprika, sipuli, kesäkurpitsa, munakoiso
Suolaa, pippuria

Leikkaa veitsellä paistin pinnasta kalvot. Leikkaa paistista 3x3 cm kuutioita. Valitse saatavuuden mukaan kauden kasviksia ja leikkaa niistä saman kokoisia paloja karitsan kanssa. Laita kasvikset raakana vartaisiin. Kokoa vartaisiin kasviksia ja karitsaa vuorotellen (jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä n. 20 min ennen käyttöä, jotta kestävät grillin kuumuuden)

Mausta vartaat suolalla ja pippurilla.

Grillaa vartaat kuumassa grillissä 2 min. per puoli. Ota vartaat grillistä ja asettele folioon vetäytymään, lisää tässä vaiheessa reilusti yrttimausteöljyä lihan pintaan ja laita vielä toinen folio vartaiden päälle. Anna vetäytyä 2-5min ja tarjoile. Lisukkeeksi sopii kesäinen salaatti.

YRTTI GLACE VARTAILLE:

2 nippua persiljaa
1 valkosipulin kynsi
1 tl sriracha-maustekastiketta
3 dl rypsiöljyä
Suolaa

Leikkaa persilja kulhoon mahdollisimman pieneksi silpuksi. Murskaa valkosipulin kynnet ja lisää joukkoon. Lisää loput ainekset ja mausta suolalla.

KESÄINEN SALAATTI:

2 kpl romaine-salaattia
1 rs mansikoita
1 kpl minivesimeloni
2 rkl rypsiöljyä
Suolaa, pippuria

Leikkaa romainesta kanta pois ja laita kulhoon, niin että lehdet jäävät kokonaisiksi. Kuori ja kuutioi vesimeloni. Leikkaa mansikasta kannat pois ja leikkaa 4 osaan, lisää joukkoon. Sekoita öljy, suola ja pippuri keskenään ja glaseeraa salaatti öljyllä.

KARAMELLISOITU LIME

Leikkaa limet halki ja grillaa niitä täydellä teholla 5min/puoli. Ota grillistä ja anna jäähtyä. Purista limet vartaiden päälle.

Grillatut Flanksteak Burgerit ja Hodarit

Grillatut Flanksteak Burgerit ja Hodarit
Ohje 4:lle      Valmistusaika:1h

1 kg Finn Angus Flank steak lihaa
Japanilainen ponzu-marinadikastike:
1 dl soijakastiketta
1 dl riisiviinietikkaa
1  limen mehu puristettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl punaista chiliä hienonnettuna

Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa, kaada lihan päälle ja anna marinoitua viileässä muutamien tuntien ajan.

Nosta marinoitunut liha pois astiasta, kuivaa pinta talouspaperilla ja grillaa se mehukkaaksi, noin 3 minuuttia per puoli.

Lihan kypsyminen riippuu grillin kuumuudesta, joten voit leikata muutaman siivun lihasta ja tarkistaa onko kypsyysaste mieleisesi.

Anna lihan levätä hetki folion alla.

Grillaa sillä aikaa hod dog- sämpylät sekä hampurilaissämpylät ja nostele niiden päälle kasvissalaattia. Leikkaa lämmin liha ohuiksi viipaleiksi ja nauti kastikkeiden kanssa.

Kasvissalaatti

100 g kiinankaalia
1 iso porkkana
1 punasipuli
2 rkl seesaminsiemeniä
1 tl hienoa suolaa
1 tl sokeria
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä

Leikkaa kiinankaali, kuorittu porkkana sekä sipuli, hienoksi suikaleiksi ja sekoita isossa kulhossa seesaminsiementen, suolan sekä sokerin kanssa.

Lisää lopuksi etikka sekä oliiviöljy ja anna maustua reilun puolen tunnin ajan, aina välillä sekoittaen.

Kaada maustunut salaatti lopuksi siivilään ja valuta irronnut neste pois.

Nostele salaattia sämpylöiden päälle ja viimeistele burgerit kuumalla lihalla sekä kastikkeilla.

Grillatut Maminha pihvit

Grillatut Maminha pihvit
Ohje: 4:lle     Valmistusaika: 1h

1 kg Familia Finn Angus Maminhaa
Marinadi:
1,5 dl rypsiöljyä
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl vihreää chiliä hienonnettuna
1 rkl kuivattua valkosipulirouhetta
1 rkl merisuolaa

Leikkaa liha haluamasi kokoisiksi pihveiksi ja nosta kaikki pihvit uunivuokaan tai isoon astiaan.

Sekoita marinadin ainekset tehosekoittimessa hyvin sekaisin ja sivele pihvien pintaan reilusti marinadia.

Anna lihojen maustua vähintään tunti, jonka jälkeen grillaa ne mehukkaiksi.

Liha on parhaimmillaan, kun jätät sen sisältä punertavaksi.
Lihassa on makurasvaa, joka antaa siihen lisämakua!

Marinoitu tomaattisalaatti

600 g tuoreita erivärisiä tomaatteja
1 tuore chili
0,5 dl seesamiöljyä (Lanfranchi)
0,5 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
Tuoretta korianteria

Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja chili viipaleiksi.
Yhdistä kulhossa tomaatit, chili, seesamiöljy, etikka sekä inkivääriraaste.
Anna tomaattien maustua tunnin ajan marinadissa ja lisää lopuksi tuoretta korianteria makusi mukaan. Voit käyttää hyvin myös muita tuoreita yrttejä salaattiin!
Kaada tarjoilukulhoon ja nauti kuumien pihvien kanssa.

 

Paistimestarin Angus Bavette

Ohje 4:lle      Valmistusaika: 1h

1 kg Familia Finn Angus Bavettea
2 rkl hienoa merisuolaa
1 rkl kuivattua chilirouhetta
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 tl savupaprikajauhetta
Rypsiöljyä tai voita paistamiseen

Rouhi mausteet morttelissa sekaisin ja hiero ne raa’an lihan pintaan. Anna lihan maustua muutaman tunnin ajan, jonka jälkeen paista kuumalla paistinpannulla rypsiöljyn kera lihaan kaunis paistopinta.

Kypsennä 150c° uunissa, kunnes sisälämpö on 55-56 astetta.

Nosta liha pois uunista, anna vetäytyä hetki ja leikkaa muutaman sentin paksuisia viipaleita. Asettele viipaleet lautaselle lisukkeiden viereen ja viimeistele kastikkeella sekä mausterouheella.

Lehtikaalipaistos

100 g vihreää lehtikaalia
100 g tummaa lehtikaalia
150 g siitakesieniä tai metsäsieniä
2-3 rkl rypsiöljyä
Suolaa
Mustapippuria

Leikkaa lehtikaaleista keskiruoti pois ja revi lehdet isoon kulhoon.

Viipaloi sienet ja lisää ne lehtikaalien joukkoon. Kaada öljy sekä mausteita joukkoon ja pyörittele kaikki hyvin sekaisin.

Voit paistaa paistoksen isolla pannulla tai laittaa ainekset leivinpaperin päälle uunipellille ja paahtaa niitä 200c° noin 10-20 minuutin ajan. Kypsennysaika riippuu raaka-aineiden koosta. Tärkeintä on, että et polta lehtikaaleja uunissa.

Nostele rapea lisuke lautaselle ja tarjoile lihan sekä kastikkeen kanssa.

Roseviinikastike

3 dl roseviiniä
0,5 dl sokeria
2 dl valmista punaviinkastiketta tai demi glasea
½ tl rosepippuria hienonnettuna

Kuumenna pieni kattila kuumaksi ja kaada roseviini sekä sokeri kattilaan. Keitä, kunnes seosta on jäljellä 2 dl. Lisää valmis punaviinikastike ja keitä kastiketta hiljalleen poreillen 20 minuutin ajan, riippuen kattilan koosta sekä kiehumisen voimakkuudesta. Lisää lopuksi rosepippurit ja anna niiden hetki maustaa kastiketta.

Tarkista maku ja kaada kuumana lihan pinnalle.

Haudutettua karitsan potkaa ja sitruunainen chorizo kuskus

Ohje 4:lle      valmistusaika 30 minuuttia + haudutus 3 tuntia

Karitsan potkat

4 kpl karitsan potkaa
2 l lihalientä
6 valkosipulinkynttä
4 laakerinlehteä
rypsiöljyä tai voita paistamiseen

Paista potkiin kaunis väri pintaan paistinpannulla ja nosta ne uunipataan. Kaada päälle lihaliemi ja laita valkosipulinkynnet sekä laakerinlehdet joukkoon.

Kypsennä 160°c uunissa 3 tunnin ajan.

Anna jäähtyä liemessä ja irrota lihat luista, kun ovat vielä lämpimät. Nosta lihat lämpimän kuskusin päälle ja glaseeraa punaviinikastikkeen kanssa.

Sitruunainen chorizo kuskus

3 dl kuskus ryynejä
0,5 dl oliiviöljyä
100 g chorizo siivuja
50 g maissinjyviä
1 sitruuna
1 granaattiomena

Keitä kuskus ryynit pakkauksen ohjeen mukaan kasvis- tai lihaliemessä. Lisää kypsän kuskuksen joukkoon oliiviöljy, sitruunan raastettu kuori sekä puolikkaan sitruunan mehu.

Leikkaa chorizo siivut pieniksi paloiksi ja paista pannulla hetken aikaa. Lisää ne sekä maissinjyvät kuskusiin ja lämmitä seos. Kaada lautaselle ja viimeistele granaattiomenansiemenille.

Valkosipuli Labneh

250 g Turkkilaista jogurttia
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi tai 1 tl kuivattua valkosipulia

2 harsoliinaa

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään kulhossa. Asettele harsoliinat siivilään ja kaada jogurttiseos harsokankaan sisään. Pyöritä kangas napakaksi nyytiksi ja anna jogurtin valua vähintään vuorokauden ajan.

Lusikoi valunut labneh tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle yrttejä sekä chilirouhetta.

Portviinikastike

2 dl valmista punaviinikastiketta tai demi glasea
3 dl portviiniä

Kuumenna pieni kattila kuumaksi ja kaada portviini kattilaan. Anna kiehua kunnes 1 dl on haihtunut ilmaan. Lisää valmis punaviinikastike ja keitä kastiketta hiljalleen poreillen 20 minuutin ajan, riippuen kattilan koosta sekä kiehumisen voimakkuudesta.

Tarkista maku ja kaada kuumana lihan pinnalle.

karitsanpotka
 

Karitsan kare ja paahdettu selleripyree

Ohje 4:lle      Valmistusaika 1,5 h

Karitsan kare
1 pkt (n.1,4 kg) karitsan karetta
2 tl hienoa merisuolaa
1 dl tuoretta minttua hienonnettuna
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

Puhdista kareet kalvoista ja ripottele lihan pinnalle suola tasaisesti ja anna maustua hetken aikaa.
Paista lihoihin kaunis väri pannulla ja nosta kareet uunivuokaan.
Sekoita minttu, sitruunan kuori sekä inkivääri keskenään ja painele seos paistetun lihan pintaan.
Työnnä digitaalinen paistomittari kareen sisälle keskikohtaan ja kypsennä lihat 150°c uunissa, kunnes sisälämpö on 54-55°c astetta.

Nosta uunivuoasta lihat pois erilliselle lautaselle ja laita kevyesti foliota lihojen päälle. Älä kuitenkaan painele foliota liian tiukasti lihan ympärille, koska silloin liha jatkaa kypsymistä ja menee helposti ylikypsäksi. Anna lihan vetäytyä 5 minuutin ajan ja leikkaa sitten lihasta luiden välistä viipaleita.

Nosta ne pyreen päälle, ripottele mustapippuria myllystä ja kaada kastiketta päälle.

Paahdettu selleri-palsternakkapyree

600 g juuriselleriä
400 g palsternakkaa
1 dl voisulaa
2 tl suolaa
50 g voita soseutukseen

Pese juurekset hyvin juuriharjalla. Leikkaa ne paloiksi kuorineen ja sekoita kulhossa voisulan sekä suolan kanssa hyvin sekaisin.

Kaada uunipellille leivinpaperin päälle juurekset ja paahda 200°c uunissa noin 30 minuutin ajan.

Paistoaika vaihtelee juuresten koon sekä uunien mukaan, joten ota ne pois, kun ne ovat pehmeän kypsiä ja kauniin värisiä.

Kaada juurekset tehosekoittimeen ja lisää voi mukaan. Sekoita tasaisen pehmeäksi ja lisää suolaa makusi mukaan.

Voit halutessasi vielä puristaa seoksen siivilän läpi, jolloin saat silkkisen pehmeää pyreetä.

Kuumenna pyree kattilassa ja tarjoile lihan kanssa. Voit lisätä tuoreita yrttejä pyreen joukkoon juuri ennen tarjoilua.

 

Timjamilla maustettu punaviinikastike

3 valkosipulinkynttä kuorittuna
1 rkl voita
1 rkl ruokosokeria
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 dl tuoreita timjaminoksia
2 dl punaviiniä
2 dl valmista punaviinikastiketta

Kuullota pienessä kattilassa valkosipulinkynnet sekä kaikki mausteet. Nosta lämpöä ja lisää timjamit sekä punaviini. Keitä voimakkaasti 3-4 minuutin ajan ja lisää valmis punaviinikastike.

Keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia ja tarkista lopuksi maku. Halutessasi lisää sokeria, suolaa tai timjamia. Siivilöi kastike ja tarjoile kuumana karitsan kanssa.

 

Palsternakka sipsit

2 palsternakkaa
4 dl rypsiöljyä
suolaa
 

reikäkauha
talouspaperia
digitaalinen paistomittari

Leikkaa ohuen ohuita siivuja kuorellisista palsternakoista ja ryöppää ne kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 1 minuutin ajan.

Kuivaa ne hyvin keittiöliinan tai talouspaperin avulla ja uppopaista 170°c rypsiöljyssä kullanruskeiksi ja mausta suolalla heti paistamisen jälkeen.

Sipsit säilyvät hyvin rapeina muutaman päivän huoneenlämmössä.


 

karitsankare Familia
 

Yrttinen karitsan potka

4 tuoretta Familia karitsan potkaa
timjamia
rosmariinia
4 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 porkkana
½ varsiselleri
suolaa
mustapippuria
 
Mausta potkat suolalla ja pippurilla ja hiero pintaan yritit. 
Kuori ja paloittele porkkana, sipuli ja valkosipuli. Pilko myös varsiselleri.
Paahda juurekset, kasvikset ja potkat uunissa n. 20 min 200 C. Kaada päälle vettä sen verran että kaikki ainekset peittyvät, laita kansi päälle ja anna hautua n. 2 tuntia 150 C.

Tarjoa kauden vihannesten tai juuresten kanssa.

Viinisuositus: Casillero del Diablo Malbec


 

Karitsan potka.jpg
 

Lapsellisen helppo salaatti

Familia Kids -luomunaudan ulkofileepihvejä (300 g paketti)

Salaatti
Kananmunia
Vihersalaattia (esim. lollo rosso + punapinaatti)
Paraguayoja (litteitä persikoita)
Ruohosipulia
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Sormisuolaa

Ota lihat sulamaan huoneenlämpöön.

Laita kananmunat kattilaan kylmään veteen, peitä kattila kannella ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä, anna kananmunien kypsyä kuumassa vedessä 8 minuutin ajan ja säikäytä ne sitten kylmällä vedellä. Kuori ja halkaise munat.

Riivi salaatinlehdet lautasille. Lorauta perään balsamicoa ja oliiviöljyä ja rouhaise mukaan myös mustapippuria. Viipaloi paraguayot ja lisää ne kananmunien kanssa salaattipedille. Leikkaa nnoksille reilusti ruohosipulia.

Kuivaa sulaneet lihat. Kuumenna paistinpannu, lisää tilkka öljyä ja paista lihoja hyvin nopeasti kummaltakin puolelta hetken verran niin, että ne jäävät mediumiksi. Leikkaa lihat poikkisyin suikaleiksi ja asettele salaatin päälle. Rouhi pinnalle suolaa (ei lapsille) ja mustapippuria.

Alkuperäinen resepti:
http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/07/lapsi-perhe-ja-ruoka.html

Nyhtövillisikaburgeri

Villisian niska on parhaimmillaan pitkään haudutettuna. Nyhtövillisika maistuu erittäin hyvin pienen burgerin välissä yksinkertaisen salaatin ja marinoitujen punasipulien sekä savujuuston kera. Villisiassa on erittäin tiivis, intensiivinen, mutta silti melko mieto riistan maku.

Nyhtövillisika
1,5 kg villisian niskaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 rkl savupaprikajauhetta
Savustettua suolaa
Savustettua mustapippuria
Paistopussi
0,5 dl savuista BBQ-kastiketta (esim. hikkorisavu)
Paistolientä

Paloittele villisian niskat reilunkokoisiksi kuutioiksi. Hiero pintaan valkosipulijauhe ja savupaprikajauhe. Rouhi sekaan reilusti savustettua suolaa ja savustettua mustapippuria. Laita villisiat paistopussiin ja nosta korkeareunaiseen uunivuokaan.

Laita uuni 100 asteeseen ja siirrä villisika kypsymään sinne noin 8 tunniksi. Ota sika uunista ja ota paistopussista lientä talteen muutama desi. Valuta loput nesteet pois ja levitä villisian niska uunivuokaan. Revi kahdella haarukalla lihat riekaleiksi ja sekoita joukkoon noin puoli desiä savuista BBQ-kastiketta. Lorauta perään myös paistolientä ja sekoita hyvin.

Nosta uunivuoka vielä 100-asteiseen uuniin noin tunniksi. Lisää tarvittaessa joukkoon paistolientä, ettei liha pääse kuivumaan. Maista ja mausta vielä tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile esim. grillatun ciabattan, juuston, rucolan ja marinoitujen punasipulien kera.

Marinoidut punasipulit
2 punasipulia
0,5 dl balsamiviinietikkaa
Ripaus suolaa
Rouhaisu mustapippuria
1 rkl sokeria

Viipaloi punasipulit ja laita ne laakealle lautaselle. Lorauta päälle etikka, rouhi perään suola ja mustapippuri. Ripottele sekaan vielä sokeri ja sekoita sipulit hyvin. Anna maustua huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia. Valuta sipulirenkaat hyvin ja tarjoile sämpylän välissä.

Lisäksi
Ciabatta-sämpylöitä
Juustoa
Rucolaa
Oliiviöljyä

Halkaise sämpylät ja sivele leikkuupinnat oliiviöljyllä. Grillaa sämpylänpuolikkaita kuumalla grillillä hetken per puoli. Lado sämpylän väliin revittyä villisikaa, juustoa, rucolaa ja marinoituja punasipuleita. Nauti

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/07/pulled-boar-burger-revittya-villisikaa.html.

nyhtövillisika

Breseerattua karitsanniskaa valkosipuli-perunamuusilla

Breseeraus (ransk. braiser, engl. braising) on hauduttamista miedolla lämmöllä vähässä nesteessä kannen alla. Breseerattu karitsanniska on niin mureaa ja pehmeää, että lohkeilee  palasiksi kevyesti haarukalla. 

Breseerattu karitsanniska
650 g Familian karitsanniskaa eli karitsan entrecôteta
4 kynttä valkosipulia
iso nippu timjamia
3 oksaa rosmariinia
2 tl kokonaisia mustapippureita
1 dl punaviinia
n. 4 dl lihalientä
merisuolaa

Paahdetulla valkosipulilla maustettu perunamuusi
1 kokonainen valkosipuli
1 tl oliiviöljyä
6 isoa, jauhoista perunaa
2 rkl voita
2 dl maitoa
merisuolaa

Hiero karitsanniskoihin merisuolaa. Ruskista karitsanniskat kokonaisina, aina pari kappaletta kerrallaan, kuumassa uunipadassa voissa. Kuori valkosipulinkynnet ja lisää ne kokonaisina pataan. Lisää pataan myös yrtit, mustapippurit ja punaviini. Kaada joukkoon lopuksi vain sen verran lihalientä, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Peitä pata kannella ja hauduttele lihoja 150-asteisessa uunissa 4 tunnin ajan. Tarkista aina välillä, että neste ei ole kokonaan haihtunut ja lisää tarvittaessa tilkka lihalientä.

Valmista perunamuusi: Leikkaa valkosipulista hattu pois ja lorauta sipulin päälle oliiviöljyä. Kääri sipuli folioon ja paahda sitä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan. Paina pehmenneet valkosipulinkynnet varovasti kuoristaan ja murskaa ne tahnaksi haarukalla.

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Kuumenna voi ja maito toisessa kattilassa. Kaada keitinvesi pois ja lisää maito-voi-seos ja valkosipulitahna perunoiden joukkoon. Sekoita muusi samettiseksi esim. sähkövatkaimella. Tarkista lopuksi suolan määrä.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.com.es/2016/03/breseerattua-karitsanniskaa-valkosipuli.html

Täytetty ibericorulla ja tapakset

Juhli espanjalaiseeen tyyliin tavallista innovatiivisemmalla toteutuksella perinteisestä Iberico-porsaan sisäfileestä. Reseptissä sisäfilee on avattu varovasti terävällä veitsellä levyksi, nuijittu ja täytettu tapashenkeen oliiveilla, juustolla ja paprikalla.

Täytetty ibericorulla
1 punainen paprika
10 kalamata-oliivia
20 g manchego-juustoa
30 g patonkia
350 g Familian ibericoporsaan sisäfileetä
merisuolahiutaleita
mustapippuria

Lisukkeet
200 g padron-paprikoita
oliiviöljyä paistamiseen
merisuolahiutaleita
10 siivua Serranoa
Manchegoa
laadukkaita Kalamata-oliiveja
patonkisiivuja
laadukasta oliiviöljyä ja balsamicoa patongin dippaamiseen

Valmista ensin täyte ja ota samalla lisukkeet huoneenlämpöön. Pilko paprika muutamaan osaan ja paahda se 200-asteisessa uunissa niin, että kuoret mustuvat. Laita paprikansiivut muovipussiin hetketksi, jotta saat kuoren helposti irti. Laita paprika, oliivit (poista ensin mahdolliset kivet), manchego ja patonginpätkä tehosekoittimeen ja surauta tahnaksi. Mausta suolalla. Ota seuraavaksi filee käsittelyyn.

Avaa filee levyksi varovasti hyvin terävällä veitsellä. Nuiji avattu filee kevyesti ja erittäin varovasti tasaiseksi ja ohueksi. Levitä täyte koko avatun fileen alueelle ja pyöritä rullaksi. Sido rulla muutamasta kohtaa paistilangalla. Suolaa ja pippuroi. Paista rulla pannussa kauttaaltaan juuri ja juuri kypsäksi.  Leikkaa paistettu rulla isohkoiksi kiekoiksi (noin 6 kpl). Tarjoile lisukkeiden kera (ks. alla).

Pese ja kuivaa padronit. Laita pannu kuumenemaan keskilämmölle ja lorauta perään reilusti oliiviöljyä. Kun pannu on riittävän kuuma, kippaa padronit perään. Paistele kunnes paprikat ovat hieman tummentuneet. Ripottele perään reilusti merisuolahiutaleita.

Paloittele Manchego ja rullaa Serranot. Viipaloi patonki ja kaada laadukas oliiviöljy tarjolle. Laita tarjolle myös balsamicoa.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.com.es/2016/04/taytettty-ibericorulla-ja-tapakset.html

Tryffeli-balsamicomarinoidut karitsan parikyljykset

Karitsan parikyljykset ovat ehdottomasti yksi parhaista karitsan osista. Karitsan parikyljykset leikataan kokonaisesta satulasta eli selästä, ja ne sisältävät fileet, joten mureus ja maku on taattu. Nopea grillaus molemmin puolin siis riittää kypsennykseen. Parikyljykset maistuvat erinomaisilta myös tryffeli-balsamicomarinaadissa. Lisukkeeksi suosittelemme Caprese –salaattia.

Tryffeli-balsamicomarinoidut karitsan parikyljykset
3 rkl laadukasta balsamicoa
2 rkl laadukasta valkotryffeliöljyä
2 rkl lambruscosta valmistettua punaviinietikkaa
1 iso murskattu valkosipulinkynsi
2 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria
ripaus chiliä
1 sitruuna
puoli punttia timjamia
1 kg Familian karitsan parikyljyksiä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja hiero kyljysten pintaan. Anna marinoitua noin vuorokausi jääkaapissa.

Pyyhi ylimääräiset marinadit karitsojen pinnasta. Kuumenna grilli kuumaksi ja grillaa noin pari minuuttia per puoli, jättäen kyljyket reippaan mediumiksi. Tarjoile esim. capresen kera.

Caprese
250 g mozzarella di bufalaa
1 ruukku basilkaa
5 luumutomaattia
sormisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Siivuta mozzarellat ja tomaatit. Irrota basilikanlehdet ja lado ainekset vuorotellen tarjoiluastiaan. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.

Alkuperäinen resepti:

http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/03/tryffeli-balsamicomarinoidut-karitsan.html?m=1

Karitsanviulua ja couscousta Lähi-idän tapaan

Perinteinen pääsiäisherkku, karitsanviulu saa vaikutteita Lähi-idästä. Viulu maustetaan za'atar -tyyppisessä marinadissa pari vuorokautta. 

Marinadi maustaa parissa vuorokaudessa lihan sisuksia myöden, mausta tulee erinomainen. Miedossa lämmössä pitkään kypsennettynä karitsan viulu on todella mureaa ja maukasta.

 Lisukkeeksi sopii Lähi-idästä vaikutteita ottanut pistaasi-sitruunacouscous.

Viulun ja couscousin kastikkeeksi voi halutessaan tehdä mintulla maustetun jogurttikastikkeen.

Karitsanviulu Lähi-idän tapaan

2 kg Familian karitsanviulu
1,5 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua oreganoa
2,5 rkl sumakkia
2 isoa valkosipulinkynttä
1 sitruuna
vajaa desi oliiviöljyä

Tee viulun rasvapuolelle terävällä veitsellä ristiviillot lihaan asti. Sekoita keskenään suola, timjami, oregano ja sumakki. Silppua valkosipulit ja sekoita joukkoon. Purista sekaan yhden sitruunan mehu ja lorauta perään oliiviöljyä niin paljon, että saat aikaan paksuhkon tahnan. Hiero tahna viulun pintaan ja kääri koko komeus esim. leivinpaperiin ja laita muovipussissa marinoitumaan jääkaappiin. Anna marinoitua mielellään kaksi vuorokautta.

Ota viulu huoneenlämpöön marinoinnin jälkeen hyvissä ajoin ennen paistamista. Tökkää viulun paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja paista viulua niissä lukemissa noin 20 minuuttia. Vähennä lämpöä 125  asteeseen ja peitä karitsa foliolla. Anna paistua niin kauan, kunnes sisälämpö on 65 astetta. Meillä tämä otti aikaa kolmisen tuntia. Jos viulu uhkaa kuivua, hiero pintaan välillä reilusti oliiviöljyä.

Anna viulun vielä vetäytyä foliossa hyvä tovi ennen leikkaamista. Siivuta viulu vetäytymisen jälkeen ohuiksi siivuiksi ja tarjoa couscousin kanssa.

Sitruuna-pistaasi-couscous

4 dl täysjyväcouscousia
4 dl kanalientä
2 rkl oliiviöljyä
1 luomusitruuna
3 kevätsipulia
1 ruukku silolehtipersiljaa
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
merisuolaa
mustapippuria

Kiehauta analiemi, ota kattila liedeltä ja sekoita liemen joukkoon couscous. Peitä kattila kannella ja anna couscousin kypsyä 5 minuutin ajan (tai pakkauksen ohjeen Pöyhi couscous ilmavaksi ja sekoita sen joukkoon oliiviöljy. Raasta joukkoon myös sitruunan keltainen kuoriosa ja purista sitten sekaan sitruunasta mehu. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Hienonna kevätsipulit ja persilja. Sekoita sipuli- ja persiljasilppu sekä pistaasit couscousin joukkoon.

 Alkuperäinen resepti:

http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/03/karitsanviulua-ja-couscousta-lahi-idan.html

Ibericoporsaan sisäfileetä ja paahteista paprikarisottoa

Ibericoporsaan sisäfileen mahtavan vivahteikasta, hieman pähkinäistä makua ei kannata lähteä peittämään yltiöpäisellä maustamisella. Mustan possun kauniin tummanpunaisen lihan uskaltaa melko lailla huoletta jättää kansainväliseen tapaan mehukkaaksi mediumiksi.

Ibericoporsaan sisäfilee
1 (n. 330 g) Familian ibericoporsaan sisäfilee
Merisuolaa
Mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä

Ota liha lämpenemään huoneenlämpöiseksi hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero fileen pintaan merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Kuumenna valurautapannu ja lisää pannulle voi. Kun tirinä on hiljentynyt, lisää mukaan myös öljy. Ruskista porsaanfilee kauttaaltaan pannulla.

Nosta filee folionpalan päälle ja tökkää sen paksuimpan kohtaan lihalämpömittari. Kääri folio kiinni ja paista lihaa 150-uunissa, kunnes sisälämpötila näyttää 60 astetta. Ota paketti uunista (lämpötila nousee vielä hetken 62 asteeseen) ja anna lihan vetäytyä rauhassa folion sisällä kymmenisen minuuttia ennen leikkaamista.

Paahteinen paprikarisotto
2 isoa punaista paprikaa
n. 1,5 l kasvislientä
2 salottisipulia
50 g voita
400 g vialone nano -risottoriisiä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 tl savupaprikajauhetta (Pimentón Dulce de la Vera)
0,5 tl tulista savupaprikajauhetta (Pimentón Picante de la Vera)
35 g parmesanjuustoa

Leikkaa paprikat neljään osaan ja asettele kuori ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa noin parinkymmenen minuutin ajan, kunnes niiden liha on pehmeää ja kuori kunnolla mustunut. Nouki paprikat muovipussiin, sulje pussi tiiviisti ja anna paprikoiden jäähtyä. Irrota jäähtyneistä paprikoista varovasti kuoret ja laita paprikat sitten mortteliin. Murskaa paprikat karkeaksi massaksi morttelissa.

Kuumenna kasvisliemi poreilevaksi kattilassa.

Pilko salottisipulit ja kuumenna 25 grammaa voita isossa kasarissa. Kuullota sipuleita voissa miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon riisit ja kuullota seosta, kunnes riisinjyvät muuttuvat läpikuultaviksi ja tuoksuvat hieman paahteisilta. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää sitten joukkoon paprikamassa ja paprikajauheet.

Lisää joukkoon kasvislientä kauhallinen kerrallaan risottoa hiljalleen sekoitellen.  Kun neste on lähes imeytynyt riiseihin, lisää seuraava kauhallinen lientä joukkoon. Jatka näin, kunnes riisi on pehmentynyt ja risoton rakenne on kermainen. Varo kypsentämästä riisiä yli, jätä jyvät al denteksi.

Ota kasari liedeltä ja lisää joukkoon loput 25 grammaa voita pieneksi kuutioituna. Raasta parmesan ja sekoita risoton sekaan. Anna tekeytyä vajaat viisi minuuttia. Notkista risotto tarvittaessa vielä ennen tarjoilua kasvisliemellä.

Alkuperäinen resepti:
http://keittotaiteilua.blogspot.com.es/2016/02/ibericoporsaan-sisafileeta-ja.html

Timjamivoissa paistettua metsäkyyhkynrintaa ja manteli-artisokkapyreetä

"Metsäkyyhky" lienee viralliselta nimeltään sepelkyyhky (latinaksi columba palumbus, englanniksi wood pigeon). Sepelkyyhky pesii koko Euroopassa ja myös Länsi-Aasiassa, mutta näiltä pohjoisilta leveyspiireiltämme kyyhkyt lentävät eteläiselle Välimerelle talvehtimaan. Aiemmin vain metsiä asustanut arka sepelkyyhky urbanisoitui Suomessa 1990-luvulla ja onkin nykyään tuttu näky myös kaupunkien puistoissa ja hautausmailla.

Timjamiöljyssä paahdetut siemenet ja pähkinät
Puolikas ruukku timjamia
2 rkl oliiviöljyä
1 dl saksanpähkinöitä
0,5 dl  auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
Merisuolaa
Mustapippuria

Laita timjaminoksat ja oliiviöljy tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Poista tarvittaessa murskaantumattomat timjaminoksanpalat haarukalla. Kaada pähkinät, siemenet ja timjamiöljy kulhoon, mausta mustapippurilla ja merisuolalla ja sekoita kunnolla. Paahda siemeniä ja pähkinöitä 175-asteisessa kiertoilmauunissa uuninpellillä leivinpaperin päällä noin 15 minuutin ajan. Kaada valmiit pähkinät ja siemenet kannelliseen rasiaan, laita päälle pari palaa talouspaperia, sulje kansi ja käännä rasia ylösalaisin niin, että ylimääräinen öljy imeytyy talouspaperiin. Pähkinät ja siemenet säilyvät rapeina ilmatiiviissä rasiassa, joten ne voi valmistaa etukäteen.

Manteli-latva-artisokkapyree
480 g (2 tlk) säilöttyjä latva-artisokkia
50 g kuorittuja manteleita
ripaus valkopippuria
merisuolaa

Kaada artisokat ja mantelit tehosekoittimeen, lisää mukaan ripaus valkopippuria ja suolaa ja surauta ainekset silkkiseksi soseeksi. Pyreen voi valmistaa etukäteen ja kuumentaa vasta juuri ennen tarjoilua kattilassa.

Timjamivoissa paistetut kyyhkynrinnat
500 g Familian metsäkyyhkyn rintafileitä (pakaste)
Merisuolaa
Mustapippuria
4 rkl voita
Puolikas ruukku timjamia

Hiero sulatettuihin rintapaloihin suolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Valmista lihat kahdessa osassa. Kuumenna ensimmäistä erää varten pari isoa nokaretta voita paistinpannulla niin, että voi on sulanut ja tirinä hiljentynyt. Lisää voin joukkoon puolet timjamista. Paista timjaminoksat rapeiksi varoen polltamatta niitä ja nosta oksat sitten pois maustuneesta öljystä.

Paista ensimmäinen erä rintafileitä ensin toiselta puolelta kahden minuutin ajan samalla timjamivoisulaa fileiden päälle lusikoiden. Käännä lihat ja paista niitä minuutin ajan, edelleen voisulalla valelua jatkaen. Liha saa jäädä reippaasti roseeksi.

Kääri ensimmäinen erä lihoja folioon vetytymään ja paista toinen erä sitten samalla tavalla. Kun toinenkin erä on vetäytymässä, viimeistele juurekset.

Paistetut kelta- ja mustajuuret
2 keltajuurta
1 mustajuuri
Merisuolaa
Voita

Kuori keltajuuret ja keitä niitä suolavedessä 30 minuutin ajan. Kuori myös mustajuuri, leikkaa se muutamaan osaan ja lisää kattilaan, kun keittoaikaa on 10 minuuttia jäljellä. Leikkaa valmiit juurekset suupaloiksi. Kun kyyhkyn rintafileet ovat vetäytymässä foliossa, paista juurespalat öljyssä kullanruskeiksi.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/02/timjamivoissa-paistettua.html


 

Iberico-porsaan ulkofilee espanjalaisittain, batatas bravas, mojete ja mojo rojo

6 annosta

Parasta Iberico-porsaassa on se, että nämäkin pihvit voi (ja pitää) jättää mediumiksi. Mediumina ibericon ulkofile on erittäin maukasta ja mureaa. Espanjalaisen mustan porsaan kylkeen sopii mukavasti esimerkiksi batatas bravas - rohkeat perunat. Muista siis maustaa rohkeasti ja reippaasti. Pottujen kylkeen sopii lisäksi paprikainen mojete, johon kannattaa käyttää laadukkaita oliiveja ja koko aterian kruunaa tietenkin legendaarinen mojo rojo.

Jotta kokonaisuuden valmistaminen olisi helpompaa, kannattaa aloittaa lopusta. Valmista ensin mojo rojo (vaikka useammankin päivän etukäteen). Tämän jälkeen mojete ja batatas bravas, ne voivat odotella vaikka uunissa tai foliossa pihvejä. Pihvit eivät odota koskaan mitään, eivätkä ketään.

Ibericon ulkofileetä ja serranoa
1,3 kg Familian Iberico-porsaan ulkofilettä
12 siivua serranokinkkua
Merisuolaa
Mustapippuria
Voita ja öljyä

Sulata jäinen file hitaasti jääkaapissa ja anna lämmetä huoneenlämmössä pari tuntia ennen valmistamista. Leikkaa filee pihveiksi, hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Kääri fileiden ympärille 2 siivua serranokinkkua. Sido serranot pihvien ympärille tarvittaessa paistilangalla.

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen. Kuumenna valurautapannu, heitä perään voita ja öljyä. Paista pihvit kauttaaltaan kuumassa pannussa ja siirrä uuniin kypsymään loppuun. Tökkää paksuimpaan pihviin lihalämpömittari. Paista pihvejä uunissa kunnes sisälämpö on 62-65 astetta, makusi mukaan medium siis. Kääri lopuksi folioon vetäytymään hetkeksi.

Batatas bravas
1,3 kg perunoita
Noin 1,5 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl chilirouhetta (tai makusi mukaan)
1 tl jeeraa
1,5 rkl paprikajauhetta
0,5 dl punaviinietikkaa
2 paprikaa
Merisuolaa

Kuori ja keitä perunat lähes kypsiksi, noin 10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä keitetyt perunat. Paista perunat muutamassa erässä paistinpannulla, öljyssä. Siirrä perunat isoon astiaan. Murskaa valkosipulit morttelissa, lisää sekaan chilirouhe, jeera, paprikajauhe ja etikka. Siivuta paprikat. Sekoita kaikki ainekset perunoiden joukkoon ja paista pottuja jälleen pari minuuttia, useammassa erässä. Mausta tarvittaessa suolalla, tarjoile.

Mojete
2 punaista paprikaa
2 keltaista paprikaa
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
50 g laadukkaita oliiveja
8 isoa kypsää tomaattia
1 rkl ruskeaa ruokosokeria
3 rkl kuivaa sherryä
4 oksaa rosmariinia
2 rkl oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria

Suikaloi paprikat ja viipaloi sipuli. Halkaise valkosipulinkynnet. Lohko tomaatit neljään osaan. Kaada nämä ja oliivit uunivuokaan. Ripottele pinnalle sokeri ja kaada sherry päälle. Ropsauta reilulla kädellä suolaa. Laita uunivuoan päälle folio ja paista 200-asteessa 45 minuuttia. Ota folio pois, sekoita rosmariinin oksat joukkoon ja pirskottele pinnalle oliiviöljy. Paista vielä 20 minuuttia.

Mojo rojo
1 kokonainen valkosipuli
2 chiliä
1 tl jeeransiemeniä
2 tl paprikajauhetta
4 tkl valkoviinietikkaa
15 rkl hyvää oliiviöljyä
Suolaa

Erottele valkosipulinkynnet ja kuori ne. Pilko chilit ja poista siemenet. Laita valkosipulit, chilit ja jeera mortteliin, jauha tahnaksi. Lisää paprikajauhe ja valuta sekaan pikkuhiljaa viinietikkaa ja oljyä. Sekoittele samalla. Mausta lopuksi suolalla.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/01/iberico-porsaan-ulkofileeta.html

 

Grillatut viiriäiset ja sherrysipuli-sienipasta

2 annosta

Viiriäinen on pieni, fasaaninsukuinen kanalintu, joka valmistuu grillissä tai grillipannulla kokonaisena helposti ja nopeasti. Linnut säilyttävät mehukkuutensa grillatessa hyvin ja maukkaudessaan maistuvat vaativammallekin vieraalle. Neljästä pienestä linnusta riittää vieläpä yllättävän runsaasti syötävää kahdelle hengelle.

Limemaustetut grillatut viiriäiset
4 Familian viiriäistä
1 luomulimetti
2 rkl oliiviöljyä
Merisuolaa
Mustapippuria

Huuhdo ja kuivaa luuttomiksi esikäsitellyt viiriäiset huolella (kokonaisten lintujen käsittelystä löytyy vinkkejä täältä). Suolaa ja pippuroi linnut kauttaaltaan, raasta niiden päälle limetin vihreä kuoriosa ja purista sekaan myös puolikkaan limetin mehu. Lorauta lopuksi joukkoon oliiviöljy ja anna viiriäisten marinoitua vartin verran.

Grillaa viiriäisiä kuumassa grillissä niitä aina välillä käännellen noin 4-5 minuutin ajan tai kunnes linnut ovat juuri kypsiä.

Limettinen sherrysipuli-siitakesienipasta
1 keltasipuli
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl kuivaa sherryä
100 g siitakesieniä
0,5 ruukku tuoretta oreganoa
1 luomulimetti
250 g linguine rigate -pastaa
Merisuolaa
Mustapippuria

Suikaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi ja kuullota silppua oliiviöljyssä viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon sherry ja kiehauta niin, että neste haihtuu pois. Viipaloi sienet ja lisää sipulien joukkoon. Paista seosta keskilämmöllä niin, että sienet kypsyvät, mutteivät pahemmin ruskistu. Nyhdä oreganosta lehdet ja sekoita paistoksen joukkoon. Raasta sekaan myös limetin kuori.

Keitä pasta al denteksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada keitinliemi pois ja sekoita pasta sienipaistoksen joukkoon. Purista lopuksi sekaan limetin mehu ja mausta pasta vastarouhitulla mustapippurilla ja merisuolalla.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/12/grillatut-viiriaiset-ja-sherrysipuli.html

Granaattiomenainen ankka-confit amuse bouche

6:lle

1 Ankan koipireisi -confit (pakaste)
Puolikas granaattiomena
2 kuivattua pehmeää taatelia
Kourallinen rucolan versoja
3 tl aitoa balsamicoa

Sulata ankankoipi-confit ja siirrä se rasvoineen kattilaan nahkapuoli alaspäin. Kuumenna rasva niin, että se poreilee hiljalleen, sulje kattila kannella ja anna ankan paistua viitisentoista minuuttia. Nosta koipi kattilasta ja irrota lihat luista. Riivi ankanliha haarukalla suupaloiksi.

Irrota granaattiomenasta siemenet ja pilko taatelit pieniksi kuutioiksi. Kokoa annokset pieniin kulhoihin tai ruokalusikoihin kerroksittain ja lorauta päälle tilkkanen modenalaista balsamiviinietikkaa. Tarjoile.

Alkuperäinen resepti Keittotaiteilua-blogissa:
http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/12/granaattiomenainen-ankka-confit-amuse.html

Salaatti saksanhirven paistisiivuilla ja tryffelijuustolla

3 kananmunaa
Saksanhirven paistia viipaloituna tällä reseptillä
Vihersalaattia, esim. punainen salanova
Kirsikkatomaatteja
Kurkkua
Tryffelijuustoa
Merisuolaa
Mustapippuria

Salaatinkastike:
1 rkl pistaasipähkinäöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl niittyhunajaa
Ripaus merisuolaa
Pari rouhaisua mustapippuria

Keitä kananmunia seitsemän minuutin ajan. Jäähdytä, kuori ja halkaise kananmunat. Riivi salaatti suupaloiksi, puolita kirsikkatomaatit, kuutioi kurkku ja vuole juustosta lastuja. Siivuta jääkaappikylmä paisti ohuiksi siivuiksi ja kääri siivut rullalle.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Kokoa salaattiannokset lautasille, rouhaise kananmunanpuolikkaille kevyesti suolaa ja mustapippuria ja tarjoile salaatti esim. tuoreen leivän kera.

Saksanhirven paisti, konjakki-kerma-sienikastike ja paistetut juurekset

Saksanhirvipaisti
1 kg saksanhirvipaisti
2 rkl kuivattua rosmariinia
2 rkl kuivattua timjamia
1 rkl mietoa chilijauhetta, esim. ancho-chiliä
1 rkl merisuolaa
0,5 rkl vastajauhettua mustapippuria
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

Kuivaa paisti huolella ja hiero sen pinta sitten kauttaaltaan rosmariini-timjami-chili-mustapippuri-suola-seoksella. Anna paistin marinoitua rauhassa vuorokauden verran jääkaapissa.

Kuumenna voi ja oliiviöljy valurautapannulla. Kun voin tirinä on hiljentynyt, ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Nosta liha sitten uunivuokaan (älä pese paistinpannua vielä), tökkää lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja siirrä vuoka 150-asteiseen uuniin.

Anna lihan paistua hitaasti, kunnes sen sisälämpötila näyttää 50 astetta. Ota paisti uunista, kääri se folioon ja anna vetäytyä huoneenlämmössä vähintään vartin verran ennen leikkaamista.

Konjakki-kerma-sienikastike
200 g ruskeita herkkusieniä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
4 salottisipulia
1 rkl konjakkia
2 dl ruokakermaa
ripaus valkoista sokeria
merisuolaa

Viipaloi herkkusienet ja paista niitä samalla pannulla, jolla aiemmin ruskistettiin saksanhirvipaisti. Lisää tarvittaessa joukkoon lisää voita ja öljyä. Sienet saavat paistua rauhassa jopa puolen tunnin ajan. Nostele kullanruskeiksi paistuneet sienet sivuun, hienonna salottisipulit, pienennä lämpöä ja kuullota sipuleita reilun kymmenen minuutin ajan.

Palauta sienet takaisin pannulle ja kaada joukkoon konjakki. Haihduta alkoholia hetken verran ja kaada sitten perään kerma ja ripaus sokeria. Anna kastikkeen keittyä miedolla lämmöllä hieman kasaan ja mausta lopuksi suolalla.

Paistetut juurekset
8 pientä perunaa
1 palsternakka
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

Pese juurekset huolella ja keitä ne suolavedessä kuorineen napakan kypsiksi. Kaada vesi pois, leikkaa palsternakka pitkittäin siivuiksi ja puolita perunat.

Kuumenna voi ja oliiviöljy valurautapannulla. Kun voin tirinä on hiljentynyt, paista juureksia kuumalla pannulla niin, että ne saavat rapean, kullanruskean paistopinnan.

Mikäli saksanhirveä jää yli, tee siitä seuraavana päivänä salaatti tällä reseptillä.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/11/saksanhirvipaistia-kahdella-tapaa.html