Lapsellisen helppo salaatti

Familia Kids -luomunaudan ulkofileepihvejä (300 g paketti)

Salaatti
Kananmunia
Vihersalaattia (esim. lollo rosso + punapinaatti)
Paraguayoja (litteitä persikoita)
Ruohosipulia
Balsamicoa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Sormisuolaa

Ota lihat sulamaan huoneenlämpöön.

Laita kananmunat kattilaan kylmään veteen, peitä kattila kannella ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä, anna kananmunien kypsyä kuumassa vedessä 8 minuutin ajan ja säikäytä ne sitten kylmällä vedellä. Kuori ja halkaise munat.

Riivi salaatinlehdet lautasille. Lorauta perään balsamicoa ja oliiviöljyä ja rouhaise mukaan myös mustapippuria. Viipaloi paraguayot ja lisää ne kananmunien kanssa salaattipedille. Leikkaa nnoksille reilusti ruohosipulia.

Kuivaa sulaneet lihat. Kuumenna paistinpannu, lisää tilkka öljyä ja paista lihoja hyvin nopeasti kummaltakin puolelta hetken verran niin, että ne jäävät mediumiksi. Leikkaa lihat poikkisyin suikaleiksi ja asettele salaatin päälle. Rouhi pinnalle suolaa (ei lapsille) ja mustapippuria.

Alkuperäinen resepti:
http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/07/lapsi-perhe-ja-ruoka.html

Nyhtövillisikaburgeri

Villisian niska on parhaimmillaan pitkään haudutettuna. Nyhtövillisika maistuu erittäin hyvin pienen burgerin välissä yksinkertaisen salaatin ja marinoitujen punasipulien sekä savujuuston kera. Villisiassa on erittäin tiivis, intensiivinen, mutta silti melko mieto riistan maku.

Nyhtövillisika
1,5 kg villisian niskaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 rkl savupaprikajauhetta
Savustettua suolaa
Savustettua mustapippuria
Paistopussi
0,5 dl savuista BBQ-kastiketta (esim. hikkorisavu)
Paistolientä

Paloittele villisian niskat reilunkokoisiksi kuutioiksi. Hiero pintaan valkosipulijauhe ja savupaprikajauhe. Rouhi sekaan reilusti savustettua suolaa ja savustettua mustapippuria. Laita villisiat paistopussiin ja nosta korkeareunaiseen uunivuokaan.

Laita uuni 100 asteeseen ja siirrä villisika kypsymään sinne noin 8 tunniksi. Ota sika uunista ja ota paistopussista lientä talteen muutama desi. Valuta loput nesteet pois ja levitä villisian niska uunivuokaan. Revi kahdella haarukalla lihat riekaleiksi ja sekoita joukkoon noin puoli desiä savuista BBQ-kastiketta. Lorauta perään myös paistolientä ja sekoita hyvin.

Nosta uunivuoka vielä 100-asteiseen uuniin noin tunniksi. Lisää tarvittaessa joukkoon paistolientä, ettei liha pääse kuivumaan. Maista ja mausta vielä tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile esim. grillatun ciabattan, juuston, rucolan ja marinoitujen punasipulien kera.

Marinoidut punasipulit
2 punasipulia
0,5 dl balsamiviinietikkaa
Ripaus suolaa
Rouhaisu mustapippuria
1 rkl sokeria

Viipaloi punasipulit ja laita ne laakealle lautaselle. Lorauta päälle etikka, rouhi perään suola ja mustapippuri. Ripottele sekaan vielä sokeri ja sekoita sipulit hyvin. Anna maustua huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia. Valuta sipulirenkaat hyvin ja tarjoile sämpylän välissä.

Lisäksi
Ciabatta-sämpylöitä
Juustoa
Rucolaa
Oliiviöljyä

Halkaise sämpylät ja sivele leikkuupinnat oliiviöljyllä. Grillaa sämpylänpuolikkaita kuumalla grillillä hetken per puoli. Lado sämpylän väliin revittyä villisikaa, juustoa, rucolaa ja marinoituja punasipuleita. Nauti

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/07/pulled-boar-burger-revittya-villisikaa.html.

nyhtövillisika

Breseerattua karitsanniskaa valkosipuli-perunamuusilla

Breseeraus (ransk. braiser, engl. braising) on hauduttamista miedolla lämmöllä vähässä nesteessä kannen alla. Breseerattu karitsanniska on niin mureaa ja pehmeää, että lohkeilee  palasiksi kevyesti haarukalla. 

Breseerattu karitsanniska
650 g Familian karitsanniskaa eli karitsan entrecôteta
4 kynttä valkosipulia
iso nippu timjamia
3 oksaa rosmariinia
2 tl kokonaisia mustapippureita
1 dl punaviinia
n. 4 dl lihalientä
merisuolaa

Paahdetulla valkosipulilla maustettu perunamuusi
1 kokonainen valkosipuli
1 tl oliiviöljyä
6 isoa, jauhoista perunaa
2 rkl voita
2 dl maitoa
merisuolaa

Hiero karitsanniskoihin merisuolaa. Ruskista karitsanniskat kokonaisina, aina pari kappaletta kerrallaan, kuumassa uunipadassa voissa. Kuori valkosipulinkynnet ja lisää ne kokonaisina pataan. Lisää pataan myös yrtit, mustapippurit ja punaviini. Kaada joukkoon lopuksi vain sen verran lihalientä, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Peitä pata kannella ja hauduttele lihoja 150-asteisessa uunissa 4 tunnin ajan. Tarkista aina välillä, että neste ei ole kokonaan haihtunut ja lisää tarvittaessa tilkka lihalientä.

Valmista perunamuusi: Leikkaa valkosipulista hattu pois ja lorauta sipulin päälle oliiviöljyä. Kääri sipuli folioon ja paahda sitä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan. Paina pehmenneet valkosipulinkynnet varovasti kuoristaan ja murskaa ne tahnaksi haarukalla.

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Kuumenna voi ja maito toisessa kattilassa. Kaada keitinvesi pois ja lisää maito-voi-seos ja valkosipulitahna perunoiden joukkoon. Sekoita muusi samettiseksi esim. sähkövatkaimella. Tarkista lopuksi suolan määrä.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.com.es/2016/03/breseerattua-karitsanniskaa-valkosipuli.html

Täytetty ibericorulla ja tapakset

Juhli espanjalaiseeen tyyliin tavallista innovatiivisemmalla toteutuksella perinteisestä Iberico-porsaan sisäfileestä. Reseptissä sisäfilee on avattu varovasti terävällä veitsellä levyksi, nuijittu ja täytettu tapashenkeen oliiveilla, juustolla ja paprikalla.

Täytetty ibericorulla
1 punainen paprika
10 kalamata-oliivia
20 g manchego-juustoa
30 g patonkia
350 g Familian ibericoporsaan sisäfileetä
merisuolahiutaleita
mustapippuria

Lisukkeet
200 g padron-paprikoita
oliiviöljyä paistamiseen
merisuolahiutaleita
10 siivua Serranoa
Manchegoa
laadukkaita Kalamata-oliiveja
patonkisiivuja
laadukasta oliiviöljyä ja balsamicoa patongin dippaamiseen

Valmista ensin täyte ja ota samalla lisukkeet huoneenlämpöön. Pilko paprika muutamaan osaan ja paahda se 200-asteisessa uunissa niin, että kuoret mustuvat. Laita paprikansiivut muovipussiin hetketksi, jotta saat kuoren helposti irti. Laita paprika, oliivit (poista ensin mahdolliset kivet), manchego ja patonginpätkä tehosekoittimeen ja surauta tahnaksi. Mausta suolalla. Ota seuraavaksi filee käsittelyyn.

Avaa filee levyksi varovasti hyvin terävällä veitsellä. Nuiji avattu filee kevyesti ja erittäin varovasti tasaiseksi ja ohueksi. Levitä täyte koko avatun fileen alueelle ja pyöritä rullaksi. Sido rulla muutamasta kohtaa paistilangalla. Suolaa ja pippuroi. Paista rulla pannussa kauttaaltaan juuri ja juuri kypsäksi.  Leikkaa paistettu rulla isohkoiksi kiekoiksi (noin 6 kpl). Tarjoile lisukkeiden kera (ks. alla).

Pese ja kuivaa padronit. Laita pannu kuumenemaan keskilämmölle ja lorauta perään reilusti oliiviöljyä. Kun pannu on riittävän kuuma, kippaa padronit perään. Paistele kunnes paprikat ovat hieman tummentuneet. Ripottele perään reilusti merisuolahiutaleita.

Paloittele Manchego ja rullaa Serranot. Viipaloi patonki ja kaada laadukas oliiviöljy tarjolle. Laita tarjolle myös balsamicoa.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.com.es/2016/04/taytettty-ibericorulla-ja-tapakset.html

Tryffeli-balsamicomarinoidut karitsan parikyljykset

Karitsan parikyljykset ovat ehdottomasti yksi parhaista karitsan osista. Karitsan parikyljykset leikataan kokonaisesta satulasta eli selästä, ja ne sisältävät fileet, joten mureus ja maku on taattu. Nopea grillaus molemmin puolin siis riittää kypsennykseen. Parikyljykset maistuvat erinomaisilta myös tryffeli-balsamicomarinaadissa. Lisukkeeksi suosittelemme Caprese –salaattia.

Tryffeli-balsamicomarinoidut karitsan parikyljykset
3 rkl laadukasta balsamicoa
2 rkl laadukasta valkotryffeliöljyä
2 rkl lambruscosta valmistettua punaviinietikkaa
1 iso murskattu valkosipulinkynsi
2 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria
ripaus chiliä
1 sitruuna
puoli punttia timjamia
1 kg Familian karitsan parikyljyksiä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja hiero kyljysten pintaan. Anna marinoitua noin vuorokausi jääkaapissa.

Pyyhi ylimääräiset marinadit karitsojen pinnasta. Kuumenna grilli kuumaksi ja grillaa noin pari minuuttia per puoli, jättäen kyljyket reippaan mediumiksi. Tarjoile esim. capresen kera.

Caprese
250 g mozzarella di bufalaa
1 ruukku basilkaa
5 luumutomaattia
sormisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Siivuta mozzarellat ja tomaatit. Irrota basilikanlehdet ja lado ainekset vuorotellen tarjoiluastiaan. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.

Alkuperäinen resepti:

http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/03/tryffeli-balsamicomarinoidut-karitsan.html?m=1

Karitsanviulua ja couscousta Lähi-idän tapaan

Perinteinen pääsiäisherkku, karitsanviulu saa vaikutteita Lähi-idästä. Viulu maustetaan za'atar -tyyppisessä marinadissa pari vuorokautta. 

Marinadi maustaa parissa vuorokaudessa lihan sisuksia myöden, mausta tulee erinomainen. Miedossa lämmössä pitkään kypsennettynä karitsan viulu on todella mureaa ja maukasta.

 Lisukkeeksi sopii Lähi-idästä vaikutteita ottanut pistaasi-sitruunacouscous.

Viulun ja couscousin kastikkeeksi voi halutessaan tehdä mintulla maustetun jogurttikastikkeen.

Karitsanviulu Lähi-idän tapaan

2 kg Familian karitsanviulu
1,5 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua oreganoa
2,5 rkl sumakkia
2 isoa valkosipulinkynttä
1 sitruuna
vajaa desi oliiviöljyä

Tee viulun rasvapuolelle terävällä veitsellä ristiviillot lihaan asti. Sekoita keskenään suola, timjami, oregano ja sumakki. Silppua valkosipulit ja sekoita joukkoon. Purista sekaan yhden sitruunan mehu ja lorauta perään oliiviöljyä niin paljon, että saat aikaan paksuhkon tahnan. Hiero tahna viulun pintaan ja kääri koko komeus esim. leivinpaperiin ja laita muovipussissa marinoitumaan jääkaappiin. Anna marinoitua mielellään kaksi vuorokautta.

Ota viulu huoneenlämpöön marinoinnin jälkeen hyvissä ajoin ennen paistamista. Tökkää viulun paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja paista viulua niissä lukemissa noin 20 minuuttia. Vähennä lämpöä 125  asteeseen ja peitä karitsa foliolla. Anna paistua niin kauan, kunnes sisälämpö on 65 astetta. Meillä tämä otti aikaa kolmisen tuntia. Jos viulu uhkaa kuivua, hiero pintaan välillä reilusti oliiviöljyä.

Anna viulun vielä vetäytyä foliossa hyvä tovi ennen leikkaamista. Siivuta viulu vetäytymisen jälkeen ohuiksi siivuiksi ja tarjoa couscousin kanssa.

Sitruuna-pistaasi-couscous

4 dl täysjyväcouscousia
4 dl kanalientä
2 rkl oliiviöljyä
1 luomusitruuna
3 kevätsipulia
1 ruukku silolehtipersiljaa
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
merisuolaa
mustapippuria

Kiehauta analiemi, ota kattila liedeltä ja sekoita liemen joukkoon couscous. Peitä kattila kannella ja anna couscousin kypsyä 5 minuutin ajan (tai pakkauksen ohjeen Pöyhi couscous ilmavaksi ja sekoita sen joukkoon oliiviöljy. Raasta joukkoon myös sitruunan keltainen kuoriosa ja purista sitten sekaan sitruunasta mehu. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Hienonna kevätsipulit ja persilja. Sekoita sipuli- ja persiljasilppu sekä pistaasit couscousin joukkoon.

 Alkuperäinen resepti:

http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/03/karitsanviulua-ja-couscousta-lahi-idan.html

Ibericoporsaan sisäfileetä ja paahteista paprikarisottoa

Ibericoporsaan sisäfileen mahtavan vivahteikasta, hieman pähkinäistä makua ei kannata lähteä peittämään yltiöpäisellä maustamisella. Mustan possun kauniin tummanpunaisen lihan uskaltaa melko lailla huoletta jättää kansainväliseen tapaan mehukkaaksi mediumiksi.

Ibericoporsaan sisäfilee
1 (n. 330 g) Familian ibericoporsaan sisäfilee
Merisuolaa
Mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä

Ota liha lämpenemään huoneenlämpöiseksi hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero fileen pintaan merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Kuumenna valurautapannu ja lisää pannulle voi. Kun tirinä on hiljentynyt, lisää mukaan myös öljy. Ruskista porsaanfilee kauttaaltaan pannulla.

Nosta filee folionpalan päälle ja tökkää sen paksuimpan kohtaan lihalämpömittari. Kääri folio kiinni ja paista lihaa 150-uunissa, kunnes sisälämpötila näyttää 60 astetta. Ota paketti uunista (lämpötila nousee vielä hetken 62 asteeseen) ja anna lihan vetäytyä rauhassa folion sisällä kymmenisen minuuttia ennen leikkaamista.

Paahteinen paprikarisotto
2 isoa punaista paprikaa
n. 1,5 l kasvislientä
2 salottisipulia
50 g voita
400 g vialone nano -risottoriisiä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 tl savupaprikajauhetta (Pimentón Dulce de la Vera)
0,5 tl tulista savupaprikajauhetta (Pimentón Picante de la Vera)
35 g parmesanjuustoa

Leikkaa paprikat neljään osaan ja asettele kuori ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa noin parinkymmenen minuutin ajan, kunnes niiden liha on pehmeää ja kuori kunnolla mustunut. Nouki paprikat muovipussiin, sulje pussi tiiviisti ja anna paprikoiden jäähtyä. Irrota jäähtyneistä paprikoista varovasti kuoret ja laita paprikat sitten mortteliin. Murskaa paprikat karkeaksi massaksi morttelissa.

Kuumenna kasvisliemi poreilevaksi kattilassa.

Pilko salottisipulit ja kuumenna 25 grammaa voita isossa kasarissa. Kuullota sipuleita voissa miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon riisit ja kuullota seosta, kunnes riisinjyvät muuttuvat läpikuultaviksi ja tuoksuvat hieman paahteisilta. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää sitten joukkoon paprikamassa ja paprikajauheet.

Lisää joukkoon kasvislientä kauhallinen kerrallaan risottoa hiljalleen sekoitellen.  Kun neste on lähes imeytynyt riiseihin, lisää seuraava kauhallinen lientä joukkoon. Jatka näin, kunnes riisi on pehmentynyt ja risoton rakenne on kermainen. Varo kypsentämästä riisiä yli, jätä jyvät al denteksi.

Ota kasari liedeltä ja lisää joukkoon loput 25 grammaa voita pieneksi kuutioituna. Raasta parmesan ja sekoita risoton sekaan. Anna tekeytyä vajaat viisi minuuttia. Notkista risotto tarvittaessa vielä ennen tarjoilua kasvisliemellä.

Alkuperäinen resepti:
http://keittotaiteilua.blogspot.com.es/2016/02/ibericoporsaan-sisafileeta-ja.html

Timjamivoissa paistettua metsäkyyhkynrintaa ja manteli-artisokkapyreetä

"Metsäkyyhky" lienee viralliselta nimeltään sepelkyyhky (latinaksi columba palumbus, englanniksi wood pigeon). Sepelkyyhky pesii koko Euroopassa ja myös Länsi-Aasiassa, mutta näiltä pohjoisilta leveyspiireiltämme kyyhkyt lentävät eteläiselle Välimerelle talvehtimaan. Aiemmin vain metsiä asustanut arka sepelkyyhky urbanisoitui Suomessa 1990-luvulla ja onkin nykyään tuttu näky myös kaupunkien puistoissa ja hautausmailla.

Timjamiöljyssä paahdetut siemenet ja pähkinät
Puolikas ruukku timjamia
2 rkl oliiviöljyä
1 dl saksanpähkinöitä
0,5 dl  auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
Merisuolaa
Mustapippuria

Laita timjaminoksat ja oliiviöljy tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Poista tarvittaessa murskaantumattomat timjaminoksanpalat haarukalla. Kaada pähkinät, siemenet ja timjamiöljy kulhoon, mausta mustapippurilla ja merisuolalla ja sekoita kunnolla. Paahda siemeniä ja pähkinöitä 175-asteisessa kiertoilmauunissa uuninpellillä leivinpaperin päällä noin 15 minuutin ajan. Kaada valmiit pähkinät ja siemenet kannelliseen rasiaan, laita päälle pari palaa talouspaperia, sulje kansi ja käännä rasia ylösalaisin niin, että ylimääräinen öljy imeytyy talouspaperiin. Pähkinät ja siemenet säilyvät rapeina ilmatiiviissä rasiassa, joten ne voi valmistaa etukäteen.

Manteli-latva-artisokkapyree
480 g (2 tlk) säilöttyjä latva-artisokkia
50 g kuorittuja manteleita
ripaus valkopippuria
merisuolaa

Kaada artisokat ja mantelit tehosekoittimeen, lisää mukaan ripaus valkopippuria ja suolaa ja surauta ainekset silkkiseksi soseeksi. Pyreen voi valmistaa etukäteen ja kuumentaa vasta juuri ennen tarjoilua kattilassa.

Timjamivoissa paistetut kyyhkynrinnat
500 g Familian metsäkyyhkyn rintafileitä (pakaste)
Merisuolaa
Mustapippuria
4 rkl voita
Puolikas ruukku timjamia

Hiero sulatettuihin rintapaloihin suolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Valmista lihat kahdessa osassa. Kuumenna ensimmäistä erää varten pari isoa nokaretta voita paistinpannulla niin, että voi on sulanut ja tirinä hiljentynyt. Lisää voin joukkoon puolet timjamista. Paista timjaminoksat rapeiksi varoen polltamatta niitä ja nosta oksat sitten pois maustuneesta öljystä.

Paista ensimmäinen erä rintafileitä ensin toiselta puolelta kahden minuutin ajan samalla timjamivoisulaa fileiden päälle lusikoiden. Käännä lihat ja paista niitä minuutin ajan, edelleen voisulalla valelua jatkaen. Liha saa jäädä reippaasti roseeksi.

Kääri ensimmäinen erä lihoja folioon vetytymään ja paista toinen erä sitten samalla tavalla. Kun toinenkin erä on vetäytymässä, viimeistele juurekset.

Paistetut kelta- ja mustajuuret
2 keltajuurta
1 mustajuuri
Merisuolaa
Voita

Kuori keltajuuret ja keitä niitä suolavedessä 30 minuutin ajan. Kuori myös mustajuuri, leikkaa se muutamaan osaan ja lisää kattilaan, kun keittoaikaa on 10 minuuttia jäljellä. Leikkaa valmiit juurekset suupaloiksi. Kun kyyhkyn rintafileet ovat vetäytymässä foliossa, paista juurespalat öljyssä kullanruskeiksi.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/02/timjamivoissa-paistettua.html


 

Iberico-porsaan ulkofilee espanjalaisittain, batatas bravas, mojete ja mojo rojo

6 annosta

Parasta Iberico-porsaassa on se, että nämäkin pihvit voi (ja pitää) jättää mediumiksi. Mediumina ibericon ulkofile on erittäin maukasta ja mureaa. Espanjalaisen mustan porsaan kylkeen sopii mukavasti esimerkiksi batatas bravas - rohkeat perunat. Muista siis maustaa rohkeasti ja reippaasti. Pottujen kylkeen sopii lisäksi paprikainen mojete, johon kannattaa käyttää laadukkaita oliiveja ja koko aterian kruunaa tietenkin legendaarinen mojo rojo.

Jotta kokonaisuuden valmistaminen olisi helpompaa, kannattaa aloittaa lopusta. Valmista ensin mojo rojo (vaikka useammankin päivän etukäteen). Tämän jälkeen mojete ja batatas bravas, ne voivat odotella vaikka uunissa tai foliossa pihvejä. Pihvit eivät odota koskaan mitään, eivätkä ketään.

Ibericon ulkofileetä ja serranoa
1,3 kg Familian Iberico-porsaan ulkofilettä
12 siivua serranokinkkua
Merisuolaa
Mustapippuria
Voita ja öljyä

Sulata jäinen file hitaasti jääkaapissa ja anna lämmetä huoneenlämmössä pari tuntia ennen valmistamista. Leikkaa filee pihveiksi, hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Kääri fileiden ympärille 2 siivua serranokinkkua. Sido serranot pihvien ympärille tarvittaessa paistilangalla.

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen. Kuumenna valurautapannu, heitä perään voita ja öljyä. Paista pihvit kauttaaltaan kuumassa pannussa ja siirrä uuniin kypsymään loppuun. Tökkää paksuimpaan pihviin lihalämpömittari. Paista pihvejä uunissa kunnes sisälämpö on 62-65 astetta, makusi mukaan medium siis. Kääri lopuksi folioon vetäytymään hetkeksi.

Batatas bravas
1,3 kg perunoita
Noin 1,5 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl chilirouhetta (tai makusi mukaan)
1 tl jeeraa
1,5 rkl paprikajauhetta
0,5 dl punaviinietikkaa
2 paprikaa
Merisuolaa

Kuori ja keitä perunat lähes kypsiksi, noin 10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä keitetyt perunat. Paista perunat muutamassa erässä paistinpannulla, öljyssä. Siirrä perunat isoon astiaan. Murskaa valkosipulit morttelissa, lisää sekaan chilirouhe, jeera, paprikajauhe ja etikka. Siivuta paprikat. Sekoita kaikki ainekset perunoiden joukkoon ja paista pottuja jälleen pari minuuttia, useammassa erässä. Mausta tarvittaessa suolalla, tarjoile.

Mojete
2 punaista paprikaa
2 keltaista paprikaa
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
50 g laadukkaita oliiveja
8 isoa kypsää tomaattia
1 rkl ruskeaa ruokosokeria
3 rkl kuivaa sherryä
4 oksaa rosmariinia
2 rkl oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria

Suikaloi paprikat ja viipaloi sipuli. Halkaise valkosipulinkynnet. Lohko tomaatit neljään osaan. Kaada nämä ja oliivit uunivuokaan. Ripottele pinnalle sokeri ja kaada sherry päälle. Ropsauta reilulla kädellä suolaa. Laita uunivuoan päälle folio ja paista 200-asteessa 45 minuuttia. Ota folio pois, sekoita rosmariinin oksat joukkoon ja pirskottele pinnalle oliiviöljy. Paista vielä 20 minuuttia.

Mojo rojo
1 kokonainen valkosipuli
2 chiliä
1 tl jeeransiemeniä
2 tl paprikajauhetta
4 tkl valkoviinietikkaa
15 rkl hyvää oliiviöljyä
Suolaa

Erottele valkosipulinkynnet ja kuori ne. Pilko chilit ja poista siemenet. Laita valkosipulit, chilit ja jeera mortteliin, jauha tahnaksi. Lisää paprikajauhe ja valuta sekaan pikkuhiljaa viinietikkaa ja oljyä. Sekoittele samalla. Mausta lopuksi suolalla.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/01/iberico-porsaan-ulkofileeta.html

 

Grillatut viiriäiset ja sherrysipuli-sienipasta

2 annosta

Viiriäinen on pieni, fasaaninsukuinen kanalintu, joka valmistuu grillissä tai grillipannulla kokonaisena helposti ja nopeasti. Linnut säilyttävät mehukkuutensa grillatessa hyvin ja maukkaudessaan maistuvat vaativammallekin vieraalle. Neljästä pienestä linnusta riittää vieläpä yllättävän runsaasti syötävää kahdelle hengelle.

Limemaustetut grillatut viiriäiset
4 Familian viiriäistä
1 luomulimetti
2 rkl oliiviöljyä
Merisuolaa
Mustapippuria

Huuhdo ja kuivaa luuttomiksi esikäsitellyt viiriäiset huolella (kokonaisten lintujen käsittelystä löytyy vinkkejä täältä). Suolaa ja pippuroi linnut kauttaaltaan, raasta niiden päälle limetin vihreä kuoriosa ja purista sekaan myös puolikkaan limetin mehu. Lorauta lopuksi joukkoon oliiviöljy ja anna viiriäisten marinoitua vartin verran.

Grillaa viiriäisiä kuumassa grillissä niitä aina välillä käännellen noin 4-5 minuutin ajan tai kunnes linnut ovat juuri kypsiä.

Limettinen sherrysipuli-siitakesienipasta
1 keltasipuli
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl kuivaa sherryä
100 g siitakesieniä
0,5 ruukku tuoretta oreganoa
1 luomulimetti
250 g linguine rigate -pastaa
Merisuolaa
Mustapippuria

Suikaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi ja kuullota silppua oliiviöljyssä viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon sherry ja kiehauta niin, että neste haihtuu pois. Viipaloi sienet ja lisää sipulien joukkoon. Paista seosta keskilämmöllä niin, että sienet kypsyvät, mutteivät pahemmin ruskistu. Nyhdä oreganosta lehdet ja sekoita paistoksen joukkoon. Raasta sekaan myös limetin kuori.

Keitä pasta al denteksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada keitinliemi pois ja sekoita pasta sienipaistoksen joukkoon. Purista lopuksi sekaan limetin mehu ja mausta pasta vastarouhitulla mustapippurilla ja merisuolalla.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/12/grillatut-viiriaiset-ja-sherrysipuli.html

Granaattiomenainen ankka-confit amuse bouche

6:lle

1 Ankan koipireisi -confit (pakaste)
Puolikas granaattiomena
2 kuivattua pehmeää taatelia
Kourallinen rucolan versoja
3 tl aitoa balsamicoa

Sulata ankankoipi-confit ja siirrä se rasvoineen kattilaan nahkapuoli alaspäin. Kuumenna rasva niin, että se poreilee hiljalleen, sulje kattila kannella ja anna ankan paistua viitisentoista minuuttia. Nosta koipi kattilasta ja irrota lihat luista. Riivi ankanliha haarukalla suupaloiksi.

Irrota granaattiomenasta siemenet ja pilko taatelit pieniksi kuutioiksi. Kokoa annokset pieniin kulhoihin tai ruokalusikoihin kerroksittain ja lorauta päälle tilkkanen modenalaista balsamiviinietikkaa. Tarjoile.

Alkuperäinen resepti Keittotaiteilua-blogissa:
http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/12/granaattiomenainen-ankka-confit-amuse.html

Salaatti saksanhirven paistisiivuilla ja tryffelijuustolla

3 kananmunaa
Saksanhirven paistia viipaloituna tällä reseptillä
Vihersalaattia, esim. punainen salanova
Kirsikkatomaatteja
Kurkkua
Tryffelijuustoa
Merisuolaa
Mustapippuria

Salaatinkastike:
1 rkl pistaasipähkinäöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl niittyhunajaa
Ripaus merisuolaa
Pari rouhaisua mustapippuria

Keitä kananmunia seitsemän minuutin ajan. Jäähdytä, kuori ja halkaise kananmunat. Riivi salaatti suupaloiksi, puolita kirsikkatomaatit, kuutioi kurkku ja vuole juustosta lastuja. Siivuta jääkaappikylmä paisti ohuiksi siivuiksi ja kääri siivut rullalle.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Kokoa salaattiannokset lautasille, rouhaise kananmunanpuolikkaille kevyesti suolaa ja mustapippuria ja tarjoile salaatti esim. tuoreen leivän kera.

Saksanhirven paisti, konjakki-kerma-sienikastike ja paistetut juurekset

Saksanhirvipaisti
1 kg saksanhirvipaisti
2 rkl kuivattua rosmariinia
2 rkl kuivattua timjamia
1 rkl mietoa chilijauhetta, esim. ancho-chiliä
1 rkl merisuolaa
0,5 rkl vastajauhettua mustapippuria
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

Kuivaa paisti huolella ja hiero sen pinta sitten kauttaaltaan rosmariini-timjami-chili-mustapippuri-suola-seoksella. Anna paistin marinoitua rauhassa vuorokauden verran jääkaapissa.

Kuumenna voi ja oliiviöljy valurautapannulla. Kun voin tirinä on hiljentynyt, ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Nosta liha sitten uunivuokaan (älä pese paistinpannua vielä), tökkää lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja siirrä vuoka 150-asteiseen uuniin.

Anna lihan paistua hitaasti, kunnes sen sisälämpötila näyttää 50 astetta. Ota paisti uunista, kääri se folioon ja anna vetäytyä huoneenlämmössä vähintään vartin verran ennen leikkaamista.

Konjakki-kerma-sienikastike
200 g ruskeita herkkusieniä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
4 salottisipulia
1 rkl konjakkia
2 dl ruokakermaa
ripaus valkoista sokeria
merisuolaa

Viipaloi herkkusienet ja paista niitä samalla pannulla, jolla aiemmin ruskistettiin saksanhirvipaisti. Lisää tarvittaessa joukkoon lisää voita ja öljyä. Sienet saavat paistua rauhassa jopa puolen tunnin ajan. Nostele kullanruskeiksi paistuneet sienet sivuun, hienonna salottisipulit, pienennä lämpöä ja kuullota sipuleita reilun kymmenen minuutin ajan.

Palauta sienet takaisin pannulle ja kaada joukkoon konjakki. Haihduta alkoholia hetken verran ja kaada sitten perään kerma ja ripaus sokeria. Anna kastikkeen keittyä miedolla lämmöllä hieman kasaan ja mausta lopuksi suolalla.

Paistetut juurekset
8 pientä perunaa
1 palsternakka
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

Pese juurekset huolella ja keitä ne suolavedessä kuorineen napakan kypsiksi. Kaada vesi pois, leikkaa palsternakka pitkittäin siivuiksi ja puolita perunat.

Kuumenna voi ja oliiviöljy valurautapannulla. Kun voin tirinä on hiljentynyt, paista juureksia kuumalla pannulla niin, että ne saavat rapean, kullanruskean paistopinnan.

Mikäli saksanhirveä jää yli, tee siitä seuraavana päivänä salaatti tällä reseptillä.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/11/saksanhirvipaistia-kahdella-tapaa.html

 

Uunissa paistetut sorsat juureksilla ja viinirypälekastikkeella

Uunissa paistetut sorsat ja juurekset
2 kpl Kokonaisia sorsia
Merisuolaa
Mustapippuria
1 puntti timjamia
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 purjosipuli
1 keltasipuli
1 rkl hunajaa
Pari nokaretta voita

Jos sorsat ovat pakasteena, sulata ne hitaasti jääkaapissa. Perkaa sulaneet sorsat; poista sorsien sisälmykset ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä ylimääräisestä verestä. Kuivaa sorsat sisältä ja ulkopuolelta. Hiero sorsiin suolaa ja mustapippuria sekä sisä- että ulkopuolelle. Laita sorsien sisään puolikas puntti timjamia. Anna maustua mahdollisuuksien mukaan tunnista pariin tuntiin.

Pilko juurekset ja sipulit. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla, lorauta sekaan hunajaa. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja lado uunivuoan pohjalle juurekset. Kuumenna valurautapannu, heitä perään voita ja ruskista sorsat hyvin kauttaaltaan. Laita sorsat uunivuokaan juuresten päälle. Valmistele tässä vaiheessa viinirypälekastike.

Tyrkkää uunivuoka (ja viinirypäleet) uuniin ja paista 30 minuuttia (ota viinirypäleet uunista), käännä sorsat ja paista vielä toiset 30 minuuttia.

Sorsaa ja viinirypaleita 3.jpg

Viinirypälekastike
noin 250 g tummia viinirypäleitä
oliiviöljyä
noin 2 rkl balsamicoa
ripaus suolaa

Puolita suurin osa viinirypäleistä, jätä osa kokonaisiksi. Ota uuninkestävä astia ja laita viinirypäleet siihen. Paista sorsan kanssa uunissa ensimmäiset 30 minuuttia.

Ota rypäleet uunista ja kuumenna valurautapannu oliiviöljyn kanssa. Lisää viinirypäleet pannuun ja paistele välillä käännellen noin vartin verran. Lorauta tämän jälkeen sekaan balsamico ja sekoittele hyvin. Pienennä lämpöä ja hauduttele vartti tai kunnes rypäleet ovat karamellisoituneet täydellisesti ja kastike on paksuuntunut mukavasti. Tarjoa sorsan ja juuresten kanssa.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/12/sorsaa-ja-viinirypaleita.html

Paistettu kalkkuna hedelmätäytteellä

Ainekset:

4–5 kg   Kokonainen kalkkkuna

1 rkl       Suolaa
0,5 tl      Pippuria
1 tl          Kanelia

0,5 kg    Kivettömiä, kuivattuja luumuja
8 dl        Omenia pilkottu pieniksi paloiksi
2 tl         Sitruunamehua
2 dl        Korppujauhoja
2 tl         Sitruunamehua
1 rkl       Sokeria

Värjäämätöntä puuvillalankaa

Sulata jäinen kalkkuna hitaasti jääkaapissa. Sulaminen kestää noin kaksi vuorokautta. Ota kalkkuna hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista.

Sekoita ½ tl kanelia, suola ja pippuri keskenään ja hiero mausteseos kalkkunan pintaan. Keitä kuivattuja luumuja 10 minuuttia vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan pilkotut omenat, korppujauhe, sitruunamehu, sokeri ja ½  tl kanelia. Sekoita ainekset.

Täytä kalkkuna seoksella. Sido puuvillanlangalla kalkkunan koivet ja siivet tiiviisti kalkkunaa vasten.

Laita kalkkuna vuokaan. Paista uunin alaosassa 200 asteessa 3–4 tuntia (noin 45 minuuttia per kilo).

Ota kalkkuna uunista ja peitä foliolla. Anna kalkkunan levätä hetki. Poista langat ja tarjoile.

Grillattua picanhaa ja chimichurrikastiketta

1 Kpl Familian picanhaa n. 1,2kg

Chimichurri:

1 puntti persiljaa
1 puntti basilikaa
1 puntti oreganoa
2 kpl valkosipulinkynttä
0,5 dl punaviinietikkaa
1,5 dl neitsytoliiviöljyä
0,5-1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Ota liha huoneenlämpöön ja hiero pintaan reilusti suolaa ja pippuria. Kuumenna grilli kuumaksi ja aseta liha rasvapuoli alaspäin ritilälle. Grillaa noin 5 minuuttia tai kunnes rasvapuoli ruskistunut. Käännä liha ja grillaa vielä toiset 5 minuuttia. Siirrä liha pois suoran lämmön päältä, pienennä lämpöä ja jatka grillausta miedolla lämmöllä noin 35 minuuttia tai kunnes lihanlämpötila on 50 astetta (tai 60 astetta kypsänä). Laita liha folioon lepäämään.

Laita kaikki chimichurrin ainekset tehosekoittimeen ja pyöräitä nopeasti tasaiseksi tahnaksi.

Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi, laita chimichurria päälle ja nauti.

P.S. Varo grilliin tippuvaa rasvaa sillä se saattaa herkästi leimahtaa liekkeihin. Tällöin siirrä vain liha pois liekistä pihdeillä ja anna liekkien sammua.

Karitsan kateenkorvaa ja chorizoa

Hieman harvinaisempi herkku valmistuu nopeasti ja sopii hyvin grillijuhlien alkupalaksi tai pieneksi suupalaksi kylmän juoman seuraksi.

  • 500g Familian karitsan kateenkorvaa
  • 300g Kestochorizoa tai kypsennettyä raakachorizoa
  • 3 kpl limeä
  • Kourallinen persiljaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Neitsytoliiviöljyä

Kuumenna grilli kuumaksi. Kuivaa kateenkorvat, mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa koosta riippuen 3-5 minuuttia per puoli. Kun kateenkorvaan on tullut hyvä väri pintaan, se irtoaa ritilästä helposti.

Viipaloi chorizo noin puolen sentin paksuisiksi paloiksi. Grillaa nopeasti molemmilta puolilta.

Leikkaa limet lohkoiksi, persilja silpuksi ja asettele kaikki vadille. Valuta hieman oliiviöljyä kateenkorvien päälle sekä purista hieman limemehua ja nauti.