Saksanhirven paisti, konjakki-kerma-sienikastike ja paistetut juurekset

Saksanhirvipaisti
1 kg saksanhirvipaisti
2 rkl kuivattua rosmariinia
2 rkl kuivattua timjamia
1 rkl mietoa chilijauhetta, esim. ancho-chiliä
1 rkl merisuolaa
0,5 rkl vastajauhettua mustapippuria
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

Kuivaa paisti huolella ja hiero sen pinta sitten kauttaaltaan rosmariini-timjami-chili-mustapippuri-suola-seoksella. Anna paistin marinoitua rauhassa vuorokauden verran jääkaapissa.

Kuumenna voi ja oliiviöljy valurautapannulla. Kun voin tirinä on hiljentynyt, ruskista paistin pinta kauttaaltaan. Nosta liha sitten uunivuokaan (älä pese paistinpannua vielä), tökkää lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja siirrä vuoka 150-asteiseen uuniin.

Anna lihan paistua hitaasti, kunnes sen sisälämpötila näyttää 50 astetta. Ota paisti uunista, kääri se folioon ja anna vetäytyä huoneenlämmössä vähintään vartin verran ennen leikkaamista.

Konjakki-kerma-sienikastike
200 g ruskeita herkkusieniä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
4 salottisipulia
1 rkl konjakkia
2 dl ruokakermaa
ripaus valkoista sokeria
merisuolaa

Viipaloi herkkusienet ja paista niitä samalla pannulla, jolla aiemmin ruskistettiin saksanhirvipaisti. Lisää tarvittaessa joukkoon lisää voita ja öljyä. Sienet saavat paistua rauhassa jopa puolen tunnin ajan. Nostele kullanruskeiksi paistuneet sienet sivuun, hienonna salottisipulit, pienennä lämpöä ja kuullota sipuleita reilun kymmenen minuutin ajan.

Palauta sienet takaisin pannulle ja kaada joukkoon konjakki. Haihduta alkoholia hetken verran ja kaada sitten perään kerma ja ripaus sokeria. Anna kastikkeen keittyä miedolla lämmöllä hieman kasaan ja mausta lopuksi suolalla.

Paistetut juurekset
8 pientä perunaa
1 palsternakka
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

Pese juurekset huolella ja keitä ne suolavedessä kuorineen napakan kypsiksi. Kaada vesi pois, leikkaa palsternakka pitkittäin siivuiksi ja puolita perunat.

Kuumenna voi ja oliiviöljy valurautapannulla. Kun voin tirinä on hiljentynyt, paista juureksia kuumalla pannulla niin, että ne saavat rapean, kullanruskean paistopinnan.

Mikäli saksanhirveä jää yli, tee siitä seuraavana päivänä salaatti tällä reseptillä.

Alkuperäinen resepti: http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/11/saksanhirvipaistia-kahdella-tapaa.html