Strutsivartaat ja minihasselbacka-perunat

Strutsivartaat

6 strutsifilepalaa
Punasipulia lohkoiksi leikattuna
Pieniä herkkusieniä kokonaisina, tai isompia neljään osaan leikattuina
Punaista paprikaa
Kirsikkatomaatteja

Marinadi

3 rkl oliiviöljyä
0,75 dl punaviinietikkaa
Tuoretta minttua
Tuoretta oreganoa
1 tl valkosipulimurskaa
Suolaa ja pippuria
3 laakerinlehteä
1 sitruunan mehu

Ota strutsifileet sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin, mikäli ne ovat pakasteita. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää siihen tasakokoisiin kuutioihin leikattu strutsi. Kaada marinadi ja lihapalat paksuun, tiiviisti suljettavaan pussiin ja kääntele pakettia niin, että lihapalat ovat kauttaaltaan marinadissa. Anna strutsin marinoitua vähintään tunti, mieluiten vaikka yön yli. Jos marinoit yön yli, lisää sitruunamehu mukaan vasta vähän ennen kuin aloitat vartaiden kokoamisen. 

Liota puisia varrastikkuja, etteivät ne pala grillattaessa ja raaka-aineet liukuvat helpommin tikussa. Pilko sipuli ja paprika lohkoihin, jotka eivät ole lihapaloja suurempia. Näin vältät sen, etteivät lihapalat vartaissa jää osumatta parilaan, mikäli käytät sellaista kypsentämiseen. Keihästä liotettuihin vartaisiin vuoron perään lihapaloja, kirsikkatomaatteja, sieniä, paprikapaloja ja sipulia, oman makusi mukaan. Mikään ei estä lisäämästä jotain muutakin mukaan, vaikka säilöttyjä artisokanpohjapaloja tai esikypsytettyjä ruusukaaleja. 

Grillaa tai paista vartaita parilalla niitä ahkerasti käännellen. Kypsentäminen kestää noin 10 minuuttia. 

Minihasselbackat

500 g pieniä, tasakokoisia perunoita
Rypsiöljyä paistamiseen
Suolaa ja pippuria

Esikeitä pienet perunat kuorineen melkein kypsiksi ja nostele ne leikkuulaudalle jäähtymään. Kuumenna öljy rasvakeittimessä tai padassa 180 asteeseen ja öljyn kuumetessa leikkaa perunoihin pieniä viiltoja. Helpoiten se käy laittamalla peruna ruokalusikkaan ja leikkaamalla terävällä veitsellä lusikan reunaan asti, näin et leikkaa perunaa vahingossa halki. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, nostele viilletyt perunat kypsymään öljyyn noin 7-8 minuutiksi, kunnes ne ovat rapeita. Kalasta perunat talouspaperilla vuorattuun kulhoon peiteltyinä odottamaan muun ruoan valmistumista. Minulla oli yhtä aikaa parilointi ja uppopaistaminen kesken, oli kohtuukiire hetken aikaa. Kun laitat perunat tarjolle, ripota niille hyvälaatuista suolaa ja pippuria.

Tarjoile salaatin kera.

Tämä resepti on kopioitu Campasimpukka  blogista. Alkuperäisen blogipostauksen löydät täältä: http://campasimpukka.blogspot.fi/2015/03/sturtsia-kaikille-paisti-pletsille.html