Karitsan potkaa ja papuja
Karitsanpotkat hitaasti kesyttäen
- 2 karitsanpotkaa isoimmista kalvoista ja rasvoista siivottuna
- 2 purkkia valkoisia isoja papuja (käytin tetroja, peltipurkkeja en ole nähnyt meikäläisissä kaupoissa, enkä viitsinyt alkaa liottaa kuivia papuja)
- 2 kourallista punaisia linssejä (oma lisäykseni ohjeeseen)
- 2 porkkanaa
- 2 pitkulaista sipulia, en muista niiden nimeä
- 2 sellerin vartta
- 2 kevätsipulia
- 2 yksikyntistä valkosipulia
- 2 rkl sokeria (unohdin)
- 2 jättisuurta ruokalusikallista tomaattipyrettä (ohjeessa oli 5, mutta kun nyt kaikkea on 2)
- 2 laakerinlehteä (unohdin nekin)
- 2 isoa oksaa tuoretta timjamia
- 2 isoa ripausta suolaa ja pippuria
- 2 dl valkoviiniä
- 2 dl vettä (en viitsinyt etsiä lientä pakastimista)
- 2 lorausta oliiviöljyä
Gremolata
- luomusitruunan kuori raastettuna
- nippu persiljaa pieneksi silputtuna, ilman varsia
- valkosipulia pieneksi silputtuna (jätin pois, kun pataan tuli jo niin ronskisti valkosipulia)
Kuumenna uuni 160 asteeseen. Pilko ja silppua porkkanat, sipulit, sellerinvarret ja valkosipuli haluamaasi muotoon. Siivoa potkista pois rasvoja ja kalvoja sen minkä viitsit, aika ja lämpö uunissa hoitaa loput. Kuumenna uunin kestävässä kasarissa loraus oliiviöljyä ja paista potkia joka puolelta niin, että niihin tulee kaunis väri. Nosta potkat lautaselle odottamaan. Lisää toinen loraus öljyä kasariin ja lisää sinne kaikki kasvikset, paistele niitäkin hetkinen, noin 5-10 minuuttia, että ne laiskistuvat (<-mysismi).
Huuhtele pavut ja anna niiden valua hetkisen. Kaada viini kasariin ja sekoittele mukaan tomaattipyre, anna seoksen kiehua muutamia minuutteja. Kumoa pavut ja linssit osakypsyneiden kasvisten päälle ja sekoita. Ripottele potkille suolaa ja pippuria ja nosta ne kasariin ja lisää vettä niin, että lihat ovat puoliksi liemen peitossa. Asenna kasariin vielä laakerinlehdet, jos muistat ja timjaminoksat. Sokeri olisi pitänyt jossain vaiheessa myös laittaa, varmaan tomaattia pyöristämään, mutta kuten tunnustin, unohdin sen.
Laita kasari kannella tai foliolla peitettynä uuniin ja anna olla siellä niin kauan kuin kehtaat, mutta ainakin tunti pari. Käännä sitten potkien kylkeä ja tarkista onko nestettä tarpeeksi, lisää vettä (tai lientä), jos neste on vähänlaista. Minulla oli vähän liikaakin. Pidin kasaria uunissa kaikkiaan neljä tuntia 140-160 asteessa ja viimeisen tunnin ilman kantta.
Raasta luomusitruunan kuori ja sekoita se persiljasilppuun. Kun tarjoat ruokaa, ripota gremolata potkien ja kasvisten päälle, aromaattinen sitruunankuori herää eloon ja piristää ruokaa ihmeellisesti. Kun potkat ovat kyllin kypsät, liha irtoaa luista aivan itsestään. Tarvittaessa lisää vielä suolaa ja pippuria.
Tämä resepti on kopioitu Campasimpukka blogista.
Alkuperäisen blogipostauksen löydät täältä:
http://campasimpukka.blogspot.fi/2015/01/karitsan-potkaa-ja-papuja-elokuvailtana.html