Vinkit

Säilytä oikein

Paras lämpötila lihan säilytykseen on lähellä nollaa. Jääkaapissa liha kannattaa sijoittaa kaapin kylmimpään osaan, joka on yleensä jääkaapin alaosassa. Jos jääkapissa on nollatila-lokero, liha säilyy parhaiten siinä.

Kesällä kauppaan mukaan kylmälaukku

Lämpimillä säillä kauppaan kannattaa ottaa mukaan kylmäpanoksin varustettu kylmälaukku. Liha säilyy pakkaukseen merkittyyn päiväykseen sakkaa ainoastaan, jos kylmäketju ei missään vaiheessa pääse katkeamaan.

Lihat huoneenlämpöön ennen paistoa

Ota liha huoneenlämpöön ennen paistamista. Erityisesti pannulla paistettaessa on tärkeää ottaa lihat lämpenemään reilusti ennen paistamista, muuten liha viilentää pannun. Kuinka paljon ennen, riippuu lihan koosta, mutta noin tunti on yleensa sopiva aika.

Leikkaa terävällä veitsellä

Valitse lihan käsittelyyn terävä veitsi. Veitsen koko kannattaa valita leikattavan lihapalan koon mukaan, isoon lihapalaan iso veitsi, pienempää on helpompi leikata pienemmällä veitsellä.

Lihan leikkaus

Ennen liha leikkaamista kannattaa tarkistaa lihassyiden kulkusuunta. Liha leikataan aina poikkisyin. Näin lihassyy jää mahdollisimman lyhyeksi ja lopputulos on murea. Jos et näe päältäpäin lihassyiden suuntaa, leikkaa ensin yksi pala ja korjaa leikkaussuuntaa tarvittaessa.

Naudanlihapihvin paistaminen

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Paista pihvi nopeasti molemmin puolin kuumassa grillissä tai pannulla. Pihvi on mehevimmillään mediumina.

Paistomittarilla oikea kypsyys

Lihan sisälämpötilaa kannattaa tarkkailla paistomittarin avulla. Naudanliha on täydellisen mediumia kun kun lihan sisälämpötila 55-56 °C, karitsa n. 56-58 °C. Porsaanliha kypsennetään 70°C.

Uskalla kokeilla

Kokeile rohkeasti eri leikkuita, saatat löytää uuden suosikin! Testaa Familian picanhaa, maminhaa tai bavettea grillissä, et taatustu pety.