Vastuullisuus & alkuperä

Arvojemme mukaisesti pyrimme tuomaan lihaa niistä maista, joissa tuotanto tukee parhaiten niin ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurillisesti kuin taloudellisestkin kestävää kehitystä. Tuomme makuelämyksiä ruokapöytiin ympäri maailmaa; Iberico-porsasta Espanjasta, wagyu-rotukarjan lihaa Japanista ja Angus-härkää Australiasta. Jokaisessa pakkauksessa on jäljitettävyyskoodi, joka kertoo lihan teurastus- ja leikkuulaitoksen sekä -päivämäärän.

LIHAN TURVALLISUUS

Läpinäkyvyys, jäljitettävyys ja eläinten hyvinvointi vaikuttavat päivittäiseen päätöksentekomme. Valitsemme tuottajamme huolellisesti; heidän tulee täyttää kansainväliset ja kotimaiset laatu-, eettisyys- ja turvallisuusvaatimukset. Toimimme läheisessä yhteistyössä jokaisen tuottajan kanssa taataksemme tuotteillemme parhaan mahdollisen laadun. Hyödynnämme tuotteidemme turvallisuutta ja laatua valvoessamme muun muassa seuraavia menetelmiä:

  •  Huolellisesti valitut sertifioidut toimittajat; jatkuvat arvioinnit, tuotantolaitosten auditoinnit ja vierailut
  • ISO9001:2008 sertifioitu laatujärjestelmä
  • Katkeamattoman kylmäketjun varmistaminen
  • Huolelliset vastaanottotarkastukset ja hyväksytty varastolaitos
  • Tuonti-ilmoitukset ensisaapumisvalvonnan alaisuuteen kuuluvista eristä
  • Jatkuva aistinvaraisen laadun valvonta
  • Mikrobiologisen laadun ja kemiallisten jäämien valvonta tutkimuslaboratorioissa hyväksytyn näytteenottosuunnitelman mukaisesti
  • Viranomaisvalvonta: Rajatarkastuslaitos (kolmasmaatuonti), Helsingin kaupungin ympäristökeskus, Evira (EU-tuonti)
  • Ravitsemuksellisen laadun valvonta

TUNNISTA FAMILIA-LAATU

Familia-laadun tunnistat Familia-merkitystä pakkauksesta tuore- tai pakastehyllyssä.

LIHAN MAKU JA TUOREUS

Lihan huono maku voi olla merkki eläimen stressistä, jonka on aiheuttanut esimerkiksi kelvottomat elinolot tai epähumaani teurastus. Hyvänmakuinen liha vaatii, että tuotantoprosessin jokainen vaihe suoritetaan tarkkojen standardien mukaisesti:

Eläin on hyvin hoidettu ja terve. Sen elinolot mahdollistavat lajityypillisen käyttäytymisen. Myös eläimen ruokavalio vaikuttaa myös makuun (ks. Ruohoruokittu naudanliha). Teurastus, lihanleikkuu ja lihan pakkaaminen tehdään tarkkojen standardien mukaisesti. Liha kuljetetaan Suomeen –1 ja –1,5°C välissä, jolloin bakteerikasvu pysähtyy, mutta liha ei pakastu. Konttien lämpötilaa valvotaan jatkuvasti lämpötilaseurantalaitteilla. Myös konttien kylmäkoneissa on omat piirturinsa, joiden lämpötilakäyrät tarkastetaan lähetysten saapuessa Suomeen. Jakelu kauppoihin Suomessa tapahtuu ilman kylmäketjun katkeamista.

Kylmäketjun katkeamattomuudesta kaupasta eteenpäin vastaat sinä; siirrä tuore liha hyllystä ostoskoriin viimeisenä ja laita se kotona mahdollisimman nopeasti jääkaapin kylmimpään osaan. Muista tarkistaa jääkaappisi lämpötila. Tuore liha säilyy parhaiten +3°C.

RUOHORUOKITTU KARJA

Sanonta ”olet mitä syöt” pätee myös eläimiin. Ruohoruokittu karja on rehuruokittua karjaa ekologisempi ja terveellisempi vaihtoehto. Ruohoruokitussa lihassa on rehuruokittuun lihaan verrattuna vähemmän rasvaa ja sen sisältämä rasva on parempilaatuista. Ruohoruokitussa lihassa on enemmän välttämättömiä omega 3 ja CLA -rasvahappoja. Lisäksi siinä on enemmän E- ja B-vitamiinia sekä betakaroteenia, joka antaa lihalle kauniin värin.

Tuomme ruohoruokittua lihaa Suomeen muun muassa Uudesta-Seelannista, Australiasta ja Irlannista. Esimerkiksi Irlannin maaperästä on 80 % ruohoa ja ilmasto on optimaalinen karjan kasvattamiselle. Karja laiduntaa ulkona 300 päivää vuodessa. Vain kylmimpänä keskitalvena, kun ruoho ei kasva, eläimet ovat sisällä. Sisällä ollessaan eläimet syövät pääosin ruohorehua. Joissakin maissa eläimet viettävät suurimman ajan sisätiloissa, ruokinta-aitoissa. Kun eläimet eivät laidunna, ne eivät pääse toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään.