Joulukalkkuna ja mustapapu-porkkanasalaatti
4-5 kg kokonainen kalkkuna
3 omenaa
100 g kuivattuja aprikooseja
Mausteseos:
2 rkl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 tl mustapippuria
2 tl neilikkaa
1 sitruuna
200 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl hienonnettua persiljaa
Rouhi mausteet morttelissa hienoksi ja sekoita huoneenlämpöiseen voihin.
Lisää lopuksi sitruunasta raastettua kuorta sekä hienonnettua persiljaa.
Irrota kalkkunan nahka rintalihoista työntämällä kämmen nahan ja lihan väliin varovasti. Työnnä sormia apua käyttäen makuvoi lihan ja nahan väliin kauttaaltaan. Mikäli nahan alle makuvoin työntäminen tuntuu vaikealta tai et saa nahkaa helposti irtoamaan lihasta, ilman että se menee rikki, niin voit hieroa voita nahan päälle sekä kalkkunan sisälle. Leikkaa kukin omena 8 osaan ja työnnä ne kalkkunan sisälle aprikoosien kanssa.
Sido kalkkuna paistilangalla kiinni koivista ja paista 150°C uunissa noin 3 tunnin ajan, kunnes kalkkuna on kypsää. Nosta lopuksi uunin lämpöä 200°C asteeseen jos haluat pintaan kullan ruskean värin ja paista siinä lämpötilassa 10-20 minuuttia.
Anna kalkkunan levätä uunista oton jälkeen hetki ja tarjoile se mustapapu-porkkanasalaatin kanssa. Kastikkeeksi sopii erinomaisesti punaviinipohjainen calvadoskastike, joka on pehmennetty kermalla.
Mustapapu-porkkanasalaatti
500 g porkkanoita
2 rkl öljyä
1 tl sokeria
200 g mustapapuja (keitettynä)
1 keltasipuli
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
200 g tuoretta pinaattia
Kuori porkkanat ja paloittele pienemmiksi paloiksi. Mausta ne öljyllä sekä suolalla ja paahda 200 °C uunissa 20 minuutin ajan, jolloin ovat napakan kypsiä. Kypsennys aika riippuu porkkanapalojen koosta, joten maista niitä kun otat pois uunista tai jo paistamisen aikana.
Sillä aikaa, kun porkkanat kypsyvät uunissa, leikkaa sipuli pieniksi paloiksi ja kuullota pannulla makean pehmeäksi. Lisää pannulle mausteet sekä kypsät mustapavut. Sekoita lopuksi joukkoon porkkanat sekä tuore pinaatti. Tarjoile salaatti hieman lämpimänä.
Voit lorauttaa lopuksi hieman oliiviöljyä salaatin päälle, jotta saat makua ja kosteutta.
Muut reseptit jouluun >>