Karitsan kare ja paahdettu selleripyree

- Karitsan kare
- 1 pkt (n.1,4 kg) karitsan karetta
- 2 tl hienoa merisuolaa
- 1 dl tuoretta minttua hienonnettuna
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
Puhdista kareet kalvoista ja ripottele lihan pinnalle suola tasaisesti ja anna maustua hetken aikaa.
Paista lihoihin kaunis väri pannulla ja nosta kareet uunivuokaan.
Sekoita minttu, sitruunan kuori sekä inkivääri keskenään ja painele seos paistetun lihan pintaan.
Työnnä digitaalinen paistomittari kareen sisälle keskikohtaan ja kypsennä lihat 150°c uunissa, kunnes sisälämpö on 54-55°c astetta.
Nosta uunivuoasta lihat pois erilliselle lautaselle ja laita kevyesti foliota lihojen päälle.
Älä kuitenkaan painele foliota liian tiukasti lihan ympärille, koska silloin liha jatkaa kypsymistä ja menee helposti ylikypsäksi.
Anna lihan vetäytyä 5 minuutin ajan ja leikkaa sitten lihasta luiden välistä viipaleita.
Nosta ne pyreen päälle, ripottele mustapippuria myllystä ja kaada kastiketta päälle.
Paahdettu selleri-palsternakkapyree
- 600 g juuriselleriä
- 400 g palsternakkaa
- 1 dl voisulaa
- 2 tl suolaa
- 50 g voita soseutukseen
Pese juurekset hyvin juuriharjalla. Leikkaa ne paloiksi kuorineen ja sekoita kulhossa voisulan sekä suolan kanssa hyvin sekaisin.
Kaada uunipellille leivinpaperin päälle juurekset ja paahda 200°c uunissa noin 30 minuutin ajan.
Paistoaika vaihtelee juuresten koon sekä uunien mukaan, joten ota ne pois, kun ne ovat pehmeän kypsiä ja kauniin värisiä.
Kaada juurekset tehosekoittimeen ja lisää voi mukaan. Sekoita tasaisen pehmeäksi ja lisää suolaa makusi mukaan.
Voit halutessasi vielä puristaa seoksen siivilän läpi, jolloin saat silkkisen pehmeää pyreetä.
Kuumenna pyree kattilassa ja tarjoile lihan kanssa. Voit lisätä tuoreita yrttejä pyreen joukkoon juuri ennen tarjoilua.
Timjamilla maustettu punaviinikastike
- 3 valkosipulinkynttä kuorittuna
- 1 rkl voita
- 1 rkl ruokosokeria
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1 dl tuoreita timjaminoksia
- 2 dl punaviiniä
- 2 dl valmista punaviinikastiketta
Kuullota pienessä kattilassa valkosipulinkynnet sekä kaikki mausteet. Nosta lämpöä ja lisää timjamit sekä punaviini. Keitä voimakkaasti 3-4 minuutin ajan ja lisää valmis punaviinikastike.
Keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia ja tarkista lopuksi maku. Halutessasi lisää sokeria, suolaa tai timjamia. Siivilöi kastike ja tarjoile kuumana karitsan kanssa.
Palsternakkasipsit
- 2 palsternakkaa
- 4 dl rypsiöljyä
- suolaa
reikäkauha
talouspaperia
digitaalinen paistomittari
Leikkaa ohuen ohuita siivuja kuorellisista palsternakoista ja ryöppää ne kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 1 minuutin ajan.
Kuivaa ne hyvin keittiöliinan tai talouspaperin avulla ja uppopaista 170°c rypsiöljyssä kullanruskeiksi ja mausta suolalla heti paistamisen jälkeen.
Sipsit säilyvät hyvin rapeina muutaman päivän huoneenlämmössä.
Muut herkulliset karitsareseptit >>