Karitsanviulua ja couscousta Lähi-idän tapaan
Perinteinen pääsiäisherkku, karitsanviulu saa vaikutteita Lähi-idästä. Viulu maustetaan za’atar -tyyppisessä marinadissa pari vuorokautta.
Marinadi maustaa parissa vuorokaudessa lihan sisuksia myöden, mausta tulee erinomainen. Miedossa lämmössä pitkään kypsennettynä karitsan viulu on todella mureaa ja maukasta.
Lisukkeeksi sopii Lähi-idästä vaikutteita ottanut pistaasi-sitruunacouscous.
Viulun ja couscousin kastikkeeksi voi halutessaan tehdä mintulla maustetun jogurttikastikkeen.
Karitsanviulu Lähi-idän tapaan
- 2 kg Familian karitsanviulu
- 1,5 rkl hienoa merisuolaa
- 2 rkl kuivattua timjamia
- 2 rkl kuivattua oreganoa
- 2,5 rkl sumakkia
- 2 isoa valkosipulinkynttä
- 1 sitruuna
- vajaa desi oliiviöljyä
Tee viulun rasvapuolelle terävällä veitsellä ristiviillot lihaan asti. Sekoita keskenään suola, timjami, oregano ja sumakki. Silppua valkosipulit ja sekoita joukkoon. Purista sekaan yhden sitruunan mehu ja lorauta perään oliiviöljyä niin paljon, että saat aikaan paksuhkon tahnan. Hiero tahna viulun pintaan ja kääri koko komeus esim. leivinpaperiin ja laita muovipussissa marinoitumaan jääkaappiin. Anna marinoitua mielellään kaksi vuorokautta.
Ota viulu huoneenlämpöön marinoinnin jälkeen hyvissä ajoin ennen paistamista. Tökkää viulun paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja paista viulua niissä lukemissa noin 20 minuuttia. Vähennä lämpöä 125 asteeseen ja peitä karitsa foliolla. Anna paistua niin kauan, kunnes sisälämpö on 65 astetta. Meillä tämä otti aikaa kolmisen tuntia. Jos viulu uhkaa kuivua, hiero pintaan välillä reilusti oliiviöljyä.
Anna viulun vielä vetäytyä foliossa hyvä tovi ennen leikkaamista. Siivuta viulu vetäytymisen jälkeen ohuiksi siivuiksi ja tarjoa couscousin kanssa.
Sitruuna-pistaasi-couscous
- 4 dl täysjyväcouscousia
- 4 dl kanalientä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 luomusitruuna
- 3 kevätsipulia
- 1 ruukku silolehtipersiljaa
- 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
- merisuolaa
- mustapippuria
Kiehauta analiemi, ota kattila liedeltä ja sekoita liemen joukkoon couscous. Peitä kattila kannella ja anna couscousin kypsyä 5 minuutin ajan (tai pakkauksen ohjeen Pöyhi couscous ilmavaksi ja sekoita sen joukkoon oliiviöljy. Raasta joukkoon myös sitruunan keltainen kuoriosa ja purista sitten sekaan sitruunasta mehu. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Hienonna kevätsipulit ja persilja. Sekoita sipuli- ja persiljasilppu sekä pistaasit couscousin joukkoon.
Alkuperäinen resepti:
http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/03/karitsanviulua-ja-couscousta-lahi-idan.html