Iberico-porsaan ulkofilee espanjalaisittain, batatas bravas, mojete ja mojo rojo

Iberico-porsaan ulkofilee espanjalaisittain, batatas bravas, mojete ja mojo rojo 1Iberico-porsaan ulkofilee espanjalaisittain, batatas bravas, mojete ja mojo rojo 2Iberico-porsaan ulkofilee espanjalaisittain, batatas bravas, mojete ja mojo rojo 3

Parasta Iberico-porsaassa on se, että nämäkin pihvit voi (ja pitää) jättää mediumiksi. Mediumina ibericon ulkofile on erittäin maukasta ja mureaa. Espanjalaisen mustan porsaan kylkeen sopii mukavasti esimerkiksi batatas bravas – rohkeat perunat. Muista siis maustaa rohkeasti ja reippaasti. Pottujen kylkeen sopii lisäksi paprikainen mojete, johon kannattaa käyttää laadukkaita oliiveja ja koko aterian kruunaa tietenkin legendaarinen mojo rojo.

Jotta kokonaisuuden valmistaminen olisi helpompaa, kannattaa aloittaa lopusta. Valmista ensin mojo rojo (vaikka useammankin päivän etukäteen). Tämän jälkeen mojete ja batatas bravas, ne voivat odotella vaikka uunissa tai foliossa pihvejä. Pihvit eivät odota koskaan mitään, eivätkä ketään.

Ibericon ulkofileetä ja serranoa

  • 1,3 kg Familian Iberico-porsaan ulkofilettä
  • 12 siivua serranokinkkua
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria
  • Voita ja öljyä

Sulata jäinen file hitaasti jääkaapissa ja anna lämmetä huoneenlämmössä pari tuntia ennen valmistamista. Leikkaa filee pihveiksi, hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Kääri fileiden ympärille 2 siivua serranokinkkua. Sido serranot pihvien ympärille tarvittaessa paistilangalla.

Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen. Kuumenna valurautapannu, heitä perään voita ja öljyä. Paista pihvit kauttaaltaan kuumassa pannussa ja siirrä uuniin kypsymään loppuun. Tökkää paksuimpaan pihviin lihalämpömittari. Paista pihvejä uunissa kunnes sisälämpö on 62-65 astetta, makusi mukaan medium siis. Kääri lopuksi folioon vetäytymään hetkeksi.

Batatas bravas

  • 1,3 kg perunoita
  • Noin 1,5 dl oliiviöljyä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl chilirouhetta (tai makusi mukaan)
  • 1 tl jeeraa
  • 1,5 rkl paprikajauhetta
  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • 2 paprikaa
  • Merisuolaa

Kuori ja keitä perunat lähes kypsiksi, noin 10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä keitetyt perunat. Paista perunat muutamassa erässä paistinpannulla, öljyssä. Siirrä perunat isoon astiaan. Murskaa valkosipulit morttelissa, lisää sekaan chilirouhe, jeera, paprikajauhe ja etikka. Siivuta paprikat. Sekoita kaikki ainekset perunoiden joukkoon ja paista pottuja jälleen pari minuuttia, useammassa erässä. Mausta tarvittaessa suolalla, tarjoile.

Mojete

  • 2 punaista paprikaa
  • 2 keltaista paprikaa
  • 1 iso punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 50 g laadukkaita oliiveja
  • 8 isoa kypsää tomaattia
  • 1 rkl ruskeaa ruokosokeria
  • 3 rkl kuivaa sherryä
  • 4 oksaa rosmariinia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Suolaa ja mustapippuria

Suikaloi paprikat ja viipaloi sipuli. Halkaise valkosipulinkynnet. Lohko tomaatit neljään osaan. Kaada nämä ja oliivit uunivuokaan. Ripottele pinnalle sokeri ja kaada sherry päälle. Ropsauta reilulla kädellä suolaa. Laita uunivuoan päälle folio ja paista 200-asteessa 45 minuuttia. Ota folio pois, sekoita rosmariinin oksat joukkoon ja pirskottele pinnalle oliiviöljy. Paista vielä 20 minuuttia.

Mojo rojo

  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 2 chiliä
  • 1 tl jeeransiemeniä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 4 tkl valkoviinietikkaa
  • 15 rkl hyvää oliiviöljyä
  • Suolaa

Erottele valkosipulinkynnet ja kuori ne. Pilko chilit ja poista siemenet. Laita valkosipulit, chilit ja jeera mortteliin, jauha tahnaksi. Lisää paprikajauhe ja valuta sekaan pikkuhiljaa viinietikkaa ja oljyä. Sekoittele samalla. Mausta lopuksi suolalla.

Alkuperäinen resepti:
http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2016/01/iberico-porsaan-ulkofileeta.html